Zoals de meesten van jullie wel weten, heb ik regelmatig contact met de groten der aarde. In ieder geval met de Nederlandse tak. Ministers, staatssecretarissen, Tweede Kamerleden, wethouders, statenleden, gedeputeerden en raadsleden. Ik geef ze advies om ze voor misstappen te behoeden. Ook nu weer zullen ze bij het opstellen van een goed regeerakkoord mijn burgerbegeleiding nodig hebben.

Met name op het gebied van wetten en verordeningen. Kijk, met het wettelijke verbod dat je op een snelweg niet harder mag dan 100 km per uur kan ik leven. Je kunt nog steeds overal komen, maar het kost iets meer tijd. Het is eigenlijk geen verbod, maar een beperking. Waar ik niet mee kan leven is het opschrift op ons voormalige deelgemeentekantoor. Daar staat op: “Post voor de gemeente niet in deze brievenbus doen”. Hè, waar moet je die post dan heenbrengen? Dit is geen beperking, dit is een belediging. Verbied zo’n tekst. Zet er dan niets op of geef echt aan waar je die post wel moet afleveren.

Nog een voorbeeld. Ik rijd met een auto een dorp in en stop voor het adres waar ik moet zijn. Wat staat daar? ”U mag hier niet parkeren, parkeerverbod”. Wat heb ik daar nu aan? Moet ik de auto in mijn zak steken of zo? Wat ontbreekt is de zin: “Om te parkeren verwijzen wij u naar het parkeerterrein, even doorrijden rechts om de hoek” Of “U mag hier maximaal 1 uur parkeren”. Een beperking, prima, we zijn nu eenmaal niet alleen. Waarom gebeurt dat niet? Antwoord: dat gebeurt niet omdat de overheid zich niet verplaatst in hoe ministeries en hun diensten wetten omzetten in verkeersborden.

Vandaar mijn oproep aan de Haagse politici: verbied verbodsborden, ga over op meer informatieborden, adviesborden. Geef aan als ik geen keus heb – en die heb je nu eenmaal niet als je met de auto bent – wat ik moet doen en niet wat ik niet moet doen. Zeg niet waar ik niet mag staan, maar waar het wel kan. Maar goed, de overheid verplaatst zich dan wel niet in mij, maar ik verplaats me wel naar hen toe. Naar het Haagse Binnenhof dus. Zonder auto. Dat wel.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.