Nee, zinloze wetten hebben we in Nederland nauwelijks, denk ik. Althans niet veel waar we last van hebben. Ik zou er zo snel geen weten. Wel zijn er wetten en verordeningen die te denken geven. Zo mag je in bepaalde delen van onze deelgemeenten geen auto’s verhandelen op straat. Het lijkt heel begrijpelijk: het kan voor (parkeer)overlast zorgen, maar het is wel raar. Mag je daar dan wel fietsen, brommers, scooters en telefoons op straat verkopen? Vraag ik me dan af. Ook vraag ik me wel eens af of ik een wet gemist heb.

Wat te denken van die elektrische karretjes, waar mensen die slecht ter been zijn zich mee voortbewegen? Is er een wet die verbiedt, dat ik, die goed kan lopen, er mee ga rijden? Die karretjes zijn heel praktisch, er kunnen veel boodschappen op. Of neem nu de fietspaden in onze deelgemeente, soms mag er wel een brommer op, soms niet. Nu weer is er tweerichtingsverkeer, dan weer niet. Of een vraag die mij onlangs is gesteld en die me niet loslaat: mag je in je eigen tuin urineren? Of overtreed je dan ook een aantal (milieu) wetten? Iets anders. Op een terras mag je alcohol drinken. Mag dat ook op een bankje dat je voor je huis hebt gezet? Of het volgende: mag een 10-jarige die zijn eigen sigaretten meeneemt op een terras roken? En er valt nog wel wat te verzinnen. Maar laten we dat vooral niet doen. Natuurlijk is een ‘low trust society’ mogelijk, waarbij alles wat mag en wat niet mag wettelijk wordt vastgelegd.

En natuurlijk zijn wetten, normen en regels vaak handig. Maar we kunnen ook gewoon doen. Leven en laten leven. Wanneer je buren te veel herrie maken: oordopjes indoen. Wanneer je een papiertje op straat ziet liggen, dat zelf in de prullenbak doen. Wanneer er iemand voordringt in een winkel, daar achter aansluiten. Niet geloven in het gezegde ‘van kwaad tot erger’. En wanneer ‘s avonds laat luidruchtige jongeren op een terras zitten te zuipen? Niet op reageren. Nacht om, probleem weg. Je realiseren dat je vroeger ook jong geweest bent. ‘t Is niet zo moeilijk en het voelt absoluut goed.

Eduard Schuringa