Introductie op het leven en werk van Nobelprijswinnaar Amartya Sen, met een nadruk op zijn beroemde boek The Idea of Justice, door prof. dr. Ingrid Robeyns. Is sociale rechtvaardigheid een onbereikbare utopie, of is een denken mogelijk over rechtvaardigheid als proces van geleidelijke verbeteringen?

Het concept van rechtvaardigheid speelt een belangrijke rol in hoe goed mensen leven, hoe we de samenleving organiseren en hoe we met elkaar omgaan. Amartya Sen stelt in dit boek dat ons denken over rechtvaardigheid moet uitgaan van de wereld zoals hij is, en pleit voor een vergelijkend perspectief bij de keuze tussen de verschillende, mogelijke alternatieven.

Hij bouwt voort op het werk van verschillende denkers, waaronder Adam Smith, Mary Wollstonecraft, John Rawls, en op inzichten uit de oude Indiase filosofie.

Ingrid Robeyns
Dit programma wordt mede georganiseerd met het oog op de Nederlandse vertaling van The Idea of Justice: Het Idee van Rechtvaardigheid door Amartya Sen, met een voorwoord van Ingrid Robeyns, via uitgeverij Lemniscaat.

Prof. dr. Ingrid Robeyns is hoogleraar Prakitsche Filosofie aan de Faculteit Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie
Lezing in het Engels
Ma 22 apr | 15.00-16.30 | CB-02, Campus Woudestein | Toegang gratis
Erasmus Universiteit Rotterdam, Burg Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

sen