mw. mr. Marieke Bootde Vries

Het einde van het jaar komt alweer in zicht. Aan het begin van het jaar heeft u goede voornemens. Het kan zijn dat u het voornemen had om u dit jaar te laten adviseren over het opstellen van een (levens)testament. Het jaar is nog niet voorbij en het is nog mogelijk om uw goede voornemen uit te voeren.

Testament
Indien u komt te overlijden, zorgt dit voor veel verdriet bij uw naasten. Als uw nalatenschap niet goed is geregeld, brengt dit extra veel zorgen met zich mee. Een goed testament is belangrijk. Ik adviseer u graag over wat er wettelijk geregeld is en wat u eventueel (aanvullend) in een testament kunt regelen. Gaat uw vermogen bijvoorbeeld wel naar de juiste personen? Is het fiscaal goed geregeld? Is er iemand die alles regelt na uw overlijden? Allemaal belangrijke vragen waar u goed aan doet om over na te denken.

Levenstestament
Een testament regelt zaken voor het geval u komt te overlijden. Het kan ook zo zijn dat u iets overkomt waardoor u niet meer zelf kunt handelen. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijke) coma of hersenbloeding. Heeft u voor dat geval niets geregeld en moeten er wel zaken namens u gedaan worden? Dan kan het zijn dat via de kantonrechter uw vermogen (tijdelijk) onder bewind gesteld wordt. De bewindvoerder die door de kantonrechter benoemd wordt, kan dan namens u handelen. Met het opmaken van een levenstestament voorkomt u dat via de kantonrechter een bewind wordt ingesteld. Via dit levenstestament maakt u zelf duidelijk wie namens u mag handelen. De kantonrechter hoeft hier dan geen beslissing over te nemen. Door het opstellen van een levenstestament voorkomt u gedoe en bespaart u tijd. Ook houdt u via een levenstestament zelf de regie!

Hoe weet iemand of ik een testament of levenstestament heb?
De notaris die het testament of levenstestament voor u opstelt, schrijft deze voor u in bij het Centraal Testamentenregister of het Centraal Levenstestamentenregister. Hierdoor kan eenvoudig worden achterhaald of u een testament of levenstestament heeft opgesteld.

Heeft u vragen over het opmaken van een testament of levenstestament? Neem dan gerust contact met mij op of met één van mijn collega’s van de afdeling familierecht.

Deze column is geschreven door mw. mr. Marieke Boot de Vries, als toegevoegd notaris verbonden aan Westport Notarissen. Telefoon: 085 0133620, www.westportnotarissen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.