• Donatella Civile vindt zichzelf opnieuw uit in La Vita è Bella

Regelmatig breekt haar Italiaanse temperament door. Zoals wanneer ze vertelt over de Italiaanse taal of over de smaakvolle zaak, letterlijk en figuurlijk, van La Vita è Bella aan de Oostzeedijk Beneden waar we dit gesprek voeren. Maar ook wanneer ze haar mening laat horen over het beleid van de vorige staatssecretaris van Cultuur die zo rigoureus heeft bezuinigd. Daardoor zijn binnen korte tijd van de 8 theaterhuizen en gezelschappen nog slechts twee instellingen over in Rotterdam.

door Coby Jansen

Wie is zij? Zij is Donatella Civile, half Italiaans, half Nederlands, in Nederland geboren en opgegroeid. Ze studeerde hier Italiaanse Taal en Letterkunde en volgde de toneelschool in Italië. Terug in Nederland gaf ze een aantal jaren Italiaanse les aan de Volksuniversiteit maar liet dit los toen ze weer in de theaterwereld aan de slag ging. Haar theaterpraktijk bestond uit spelen, schrijven, het maken van voorstellingen en vooral uit het ontwikkelen van educatieve projecten voor verschillende theatergezelschappen en culturele instellingen in de stad zoals het OT, de SKVR, Theatergroep Max. en Theatergroep Siberia. Dat was mooi. Nadenken over hoe je bijvoorbeeld een klassieke tragedie bij jongeren laat binnenkomen, zodat ze er over na gaan denken en het niet bij vluchtig consumeren blijft. Dan spreekt zo’n verhaal veel meer aan. Dat kan de kiem leggen voor interesse voor het theater en de kunst, wat veel moois aan je leven kan toevoegen, zo vindt Donatella. “Door dit te doen en veel vlieguren te maken werd dit de rode draad in mijn werk.” Daarnaast is ze blijven spelen en schrijven en maakte ze ook een solostuk voor Theaterfestival de Parade. Altijd als ZZP’er. Ze werkte 55 uur of meer per week.

Vitaliteit
“Op de kunsten is fors bezuinigd en dat heeft in Rotterdam geleid tot sluitingen, opheffingen en ontslagen. De theaterwereld ligt half op z’n gat, het netwerk ligt plat. Het vakmanschap verschraalt omdat mensen veel verschillende taken moeten uitvoeren om kunst te kunnen maken. Maar creatievelingen pak je nooit werkelijk, wij vinden onszelf steeds weer uit. Als je je hart volgt dan kun je steeds weer nieuwe dingen creëren. Dat hoeft niet perse met subsidie en stimuleert de vitaliteit”.

Peppe Cappellano
Donatella heeft dan ook meer ijzers in het vuur. “Weer educatie, weer met taal en tekst aan de slag, weer nadenken over vorm en inhoud. Maar dit keer vooral over de vraag: hoe breng ik de zon, de zee en het heerlijke eten over in een taalles? Mensen willen vaak via het leren van een taal ook iets van die wereld meekrijgen en zich dat eigen maken.” Ze is heel blij en dankbaar dat vriend Peppe Cappellano van de winkel annex lunchroom La Vita è Bella aan de Oostzeedijk Beneden haar de nieuwe ruimte naast zijn winkel aanbood voor Italiaanse les in de avonduren. Daar kan gefeest worden, kunnen groepsdiners worden gehouden en cursussen gegeven, zoals een kookcursus. Of een bijzondere taalcursus en dat is precies wat Donatella wil doen: Italiaanse les in de juiste omgeving, met de Italiaanse geuren uit de winkel, de Italiaanse klanken en de cappuccino of wijn bij de les.

La Vita è Bella

Extra’s
Het leren van woorden en zinnen bij Donatella zal vergezeld gaan van veel extra’s over de Italiaanse cultuur en het karakter van de les zal vooral praktijkgericht zijn: thuis leren en in de les uitvoeren. Dat maakt het speelser en zo blijft het langer hangen. Je wordt ondergedompeld in een ‘Italiaans bad’.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in de Italiaanse taal en cultuur? De eerste les begint op maandag 9 september. Het programma bestaat uit 10 lessen van 1½ uur. Aanmelden voor de eerste reeks kan tot 6 september. Het cursusjaar loopt door tot mei 2014. Meer informatie? Kijk op: www.donatellacivile.com. Inschrijven of vragen? Mail naar: donatellacivile@hotmail.com. A presto!

La Vita è Bella – Italiaanse specialiteiten en delicatessen / catering, Oostzeedijk Beneden 229, 3061 VV Rotterdam, tel. 010- 2132216, info@lavitaebellacatering.nl, www.lavitaebellacatering.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.