• Crooswijkse Melissa Fortes nieuwe Radio6 Soul en Jazz Talent

Enkele maanden geleden stond de Nederlands- Kaapverdische Melissa Fortes (35) ook al in De Ster. Zij had toen net haar eerste single ‘Lullaby’ gelanceerd. Sinds die tijd is haar muziekcarrière in een stroomversnelling geraakt. Ze heeft niet alleen haar tweede single ‘Deixa a Chuva Passar’ uitgebracht, maar is ook nog eens door Radio6 uitgeroepen tot Radio6 Soul en Jazz Talent. “Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik ben weer een stapje dichter bij mijn droom.”

door Joëlle Stapelkamp

Het begon eigenlijk allemaal in club Cinema, iets meer dan een maand geleden. Daar houden ze om de zoveel weken een jammsessie met verschillende artiesten om zo opkomende artiesten een podium te bieden. Melissa had net haar tweede single ‘Deixa a Chuva Passar’ uitgebracht en werd benaderd door de Rotterdamse club met de vraag of zij die avond wilde optreden. Melissa was meteen enthousiast en greep de gelegenheid aan om iets terug te doen voor de mensen die haar de afgelopen tijd gesupport hadden. Ze nodigde vrienden, familie en bekenden uit om samen met haar te proosten op haar muzikale droom, die zij stukje bij beetje weet te verwezenlijken. “Het was een geweldige avond. Bijna iedereen die ik had uitgenodigd was gekomen.”

Radio6 Soul en Jazz Talent Wat zij niet wist, is dat zij de volgende ochtend gebeld zou worden door Radio6. “Mijn manager had het er de dag voor het optreden nog over dat een radiozender contact had opgenomen. Ik was veel te druk met de voorbereidingen – dat wist hij natuurlijk en dat kwam goed uit – dus ik heb daar verder helemaal geen aandacht aan geschonken. De ochtend na het optreden werd ik gebeld door Radio6. Ik dacht dat het ging over mijn tweede single, maar ik bleek het nieuwe Radio6 Soul en Jazz Talent te zijn! Een hele eer voor een artiest, want je wordt dan in de kijker gezet.” Zo word je om de zoveel weken gebeld door Radio6 voor een update, krijg je airplay en word je met evenementen waar Radio6 bij betrokken is soms gevraagd. Sherill Samson, dj bij Radio6, was heel enthousiast over de eerste single van Melissa en draaide die dan ook regelmatig in haar show ‘Sherill for Real’. Melissa is Sherill dan ook heel erg dankbaar. “Ik ben zo blij dat Sherill mijn muziek voelde en mij een kans wilde geven.” Hetzelfde gold voor haar collega’s. Haar tweede single werd zelfs de Schijf van 6 en wordt dan een hele week in ieder programma gedraaid. Zo is Melissa Fortes door de dj’s van Radio6 uiteindelijk gekozen als Radio6 Soul en Jazz Talent en krijgt zij een extra zetje in de rug om haar muzikale ambities te verwezenlijken.

Melissa Fortes

Crowdfunding
Haar muziek omschrijft ze zelf als ‘wereldmuziek meets new soul(jazz)’. Ze zingt in het Kaapverdiaans, Engels, Braziliaans en Nederlands. “Omdat het Kaapverdiaanse volk over de hele wereld is verspreid, heb ik als backing vocalist bij Kaapverdiaanse artiesten van allerlei landen en culturen mogen proeven. Die invloeden, dat ben ik en dat wil ik in mijn muziek uitdragen.” Als het meezit, komt het eerste – akoestische – album van Melissa Fortes begin volgend jaar uit. “De nummers liggen klaar er is alleen nog geld nodig om ook daadwerkelijk de studio in te kunnen gaan.” Om dat te bewerkstelligen lanceert Melissa binnenkort een crowdfunding-actie. “Mensen kunnen als het ware investeren in mijn album. Over de tegenprestatie ben ik nog hard aan het nadenken”, lacht Melissa. Bent u benieuwd naar het album van Melissa? Houd dan haar website http://about.me/melissafortes goed in de gaten en wordt één van die investeerders.