• De stemming onder de jeugd in Speeltuin Oudedijk

Zo maar wat geluiden uit de speeltuin aan de Oudedijk, die op deze willekeurige maandagmiddag drukbezocht is. Door kinderen van allochtone komaf, hier en daar een groepje autochtone meisjes die melden hierna nog naar de BSO te gaan, peuters onder de hoede van moeder of vader.

door Coby Jansen

Genieten in de speeltuin doen ze vrijwel allemaal. Moeders zitten te kletsen of wiegen de kinderwagen van een babybroer of zusje. Zoals van Joep die onder het toeziend oog van zijn moeder de klimmuur probeert te overwinnen. Hij is net vier maar al een sterke vent , zegt z’n moeder trots en Joep glimt ervan. AnneSofie gaat ook graag op de klimmuur, ‘het zand is zacht’, en ook nog op vakantie naar Kreta maar ze heeft ‘wel even tijd’ om mijn vragen te beantwoorden. Ze komt hier graag vooral met haar vriendinnen van wie er één al gauw naar de caravan in Willemstad gaat.

Neptaartjes
Salera van zes vindt het hier vooral leuk als haar vriendinnen met haar willen spelen. Romeiza en Kaoktar van zes en acht maken neptaartjes. Aan de lopende band, dus er staat altijd een voorraad klaar. Sommige kinderen komen hier elke dag, ook als het regent of sneeuwt. In Marokko sneeuwt het ook wel eens, dat hebben de meisjes zelf gezien.

speeltuin oudedijk 1

Egypte
Vier jongens van rond de 10 jaar werken zich in het zweet aan de tafeltennistafel. Dit doen ze graag zeggen ze en dat geldt ook voor het klimrek, hoewel dat nog wel wat hoger mag. Zandkastelen bouwen is een van hun favoriete bezigheden. Een jongen van een jaar of 12 zegt bij Feyenoord te spelen. Ik heb zijn naam niet genoteerd maar die komt dan ooit vanzelf weer langs waarschijnlijk. Voetballen doen de jongens ook op het Berkelplein. Daar gaat het wat harder aan toe, daar spelen ook de grote jongens. De voetballers gaan deze vakantieperiode nog naar Frankrijk of zelfs Egypte. Op de vraag of het daar niet te gevaarlijk is zegt de jongen dat Egypte groot is en dat zijn familie naar Sharm El Sheik gaat. Daar kun je lekker zonnen en zwemmen en duiken. Maar misschien gaat het niet door want zijn broer heeft een gat in zijn knie en dat is nog niet helemaal beter. Een andere jongen gaat graag wandelen met zijn vader en moeder, als hij niet in de speeltuin is.

speeltuin oudedijk 2

‘Uit Nederland’
Naast leuk en heel leuk als beoordeling van de speeltuin aan de Oudedijk bestaat er ook saai en een klein beetje saai, dat hangt er van af of er vriendinnen zijn. Adil van 10 vindt een pretpark veel leuker, hier kan het zo irritant saai zijn. Berat van acht vindt de speeltuin mooi, vooral omdat er zo veel te doen is. Hij houdt ook van school, vooral van de vakken rekenen, kleuren en en knutselen. Hij maakt vaak vlinders, dat moet dan van de juf, maar die zijn niet altijd zo mooi zegt hij. Dan krijgt zijn zusje Eslem die. Later wil Berat bij de beveiliging. Op de vraag waar hij vandaan komt antwoordt hij heel nadrukkelijk, uit Nederland, ‘wij zijn hier geboren’. Berat heeft een paar dagen meegedaan met de ramadan maar veel honger gehad. Gelukkig was het vakantie, dat maakte het wat makkelijker.

speeltuin oudedijk 3

Robin
De tafeltennissers zijn inmiddels verhuisd naar het voetbalveld achter de speeltuin, aan de Taxusstraat. Ik vertel hen nog een nieuwtje: dat Van Persie hier heeft leren voetballen. Voor hen blijkt hij Robin te heten maar van die oefenplek wisten ze nog niet. Ze gaan braaf op de foto en voegen daaraan toe dat ze hier graag kunstgras zouden hebben. Dat doet toch minder zeer bij een schuiver.