Bewoonster van De Esch Nita Djawie had alles prima geregeld, tot en met de corona voorzorgsmaatregelen: het feestje op vrijdag 28 augustus voor Helma en Jos van Veen. Die waren namelijk 40 jaar getrouwd op 27 augustus. Het feestje moest vanwege corona in de buitenlucht, op het terras van De Pomp. Maar het ging keihard regenen. Daarbij kwam dat Helma beslist op dat moment met een familielid naar het ziekenhuis moest. Kortom, het feest viel in het water. In De Pomp stak Nita nog een soort van feestrede af, op gepaste afstand van Jos van Veen.

Het echtpaar van Veen is nogal populair in De Esch. Jos bestiert al jaren De Pomp in het Pompgebouw. Daar kan je rustig zitten, een praatje maken, een glaasje drinken en een hapje eten. Er speelt zich daar nog veel meer af. Te veel om op te noemen. Helma dreef tot voor kort CIGO De Esch (tabak & lectuur) maar moest daar helaas mee stoppen wegens onvoldoende bedrijfsresultaten. Ze werkt nu in Lectuurwinkel Veenstra in de Lusthofstraat, tot haar genoegen. Jos presteerde het in het begin van coronatijd om bij iedere Esch-bewoner een bos bloemen te laten bezorgen, vaak met een persoonlijke boodschap. In totaal 2.841 bossen! Die werden rondgebracht door vrijwilligers. Dat was de druppel. Nita Djawie kwam in actie en ging rond met de collectebus. Op 28 augustus zat daar 795 euro in. Genoeg voor een reisje langs de Rij, of zo. Helma en Jos mogen dat zelf weten. John van Assendelft, lid van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk: “Twee iconen van de wijk”.

Omdat Helma er op 28 augustus niet bij kon zijn, werd de foto van het complete echtpaar op donderdag 3 september gemaakt. Toen kwam nog aan het licht dat beide echtelieden Hagenaars zijn! Wie had dat gedacht? Ze brachten twee kinderen groot, Paul en Suzanne en hebben één kleinkind, Zoë.

Jos en Helma kwamen naar De Esch in het begin van de 90-er jaren. Jos runde daar achtereenvolgens de supermarkt, eerst de Dagmarkt, toen de Edah en uiteindelijk de Plus. Hij werkt nu voor het 8ste jaar in De Pomp. Vanf 1992 wonen Helma en Jos in een van de zgn. zonnewoningen, met uitzicht op de Maas. Jos: “Zolang we de trap nog op kunnen…”


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.