In de nacht van 12 op 13 mei 1943 stortte de Short Stirling EF 357, een Britse bommenwerper, neer in Crooswijk. Neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig, boven de Kralingse Plas. De 7 bemanningsleden kwamen om. Op 12 mei 2018 onthulde burgemeester Aboutaleb het gedenkteken in Crooswijk dat daaraan herinnert, op de plaats van de crash, het grasveldje bij de Nieuwe Crooswijkseweg / Catharina van Zoelenstraat. Bewoners Klaus Oordt, Ton Geenen (initiatiefnemers), Dik Vuik, Kees Plaisier, Pieter Schlebaum en Ton Huizer vormden de Werkgroep Short Stirling EF 357 om dat te realiseren. Het gedenkteken werd gemaakt door Crooswijkse steenhouwer Peter Bruinstroop.

Het afgelopen jaar werden de Engelse vliegers weer herdacht, op 12 mei en dit jaar besloot de Werkgroep Short Stirling EF 357 de herdenkingsbijeenlomst weer door te laten gaan, op woensdag 13 mei, zij het ‘corona-proof’. Dus weinig genodigden die op gepaste afstand van elkaar bleven. De gebiedscommissieleden Indra Gharbharan en Eveline Been eerden gezamenlijk de Engelse vliegers met een bloemstuk.

Ook aanwezig was Elsa van Gelderen, van de ‘Royal British Legion Holland Branch’ (branches.britishlegion.org.uk/branches/holland).

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Aan het einde van de bijeenkomst vlogen 3 vliegtuigen van de Rotterdamsche Aero Club over, als eerbetoon, een zgn. flypast (ceremoniële vlucht), in ‘missingmanformatie’. Zie ook: facebook.com


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.