De Donckse Fair met als jubileumthema ‘Kunst Food Ambacht & Kitsch’ op Buitenplaats Het Huys ten Donck, 27 augustus aanstaande te Ridderkerk.
Het Huys ten Donck (1746), op 15 minuten afstand van het centrum van Rotterdam te Ridderkerk, bestaat dit jaar 276 jaar. Op zaterdag 27 augustus van 10.00 tot 20.00 u presenteert de Buitenplaats een mooi jubileumprogramma tijdens de jaarlijkse Donckse Fair met het thema ‘Kunst, Food, Ambacht & Kitsch!’
‘Kunst en Kitsch met Frits Sissing’
Eén van de hoogtepunten is Frits Sissing, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch, die zonder TV-opnames maar wél met drie experts naar deze editie komt om uw erfstukken, vondsten en bijzondere kunstobjecten te beoordelen.
AMBACHTELIJKE STANDS, KUNSTENAARS EN WORKSHOPS
Ook de gevarieerde stands met mooie producten zijn dit jaar geheel in lijn met het thema van Kunst en Kitsch. Denk aan Brocante, Italiaanse serviezen, Buitenbeelden, Natuur- en interieurproducten, tot handgemaakte Sieraden en dit jaar ook prachtige Herenkleding en -accessoires, zelfs op maat te maken. Diverse kunstenaars zullen hun eigen werk tentoonstellen. Verder kunt u zich inschrijven voor workshops als Schapendrijven en de cultuurhistorische rondleidingen onder begeleiding van gidsen door het Rococo Huys of Donckse Landschapspark. Of meedoen aan de inloop workshops Aquarel schilderen of Zandsculpturen maken.
FOOD COURT EN LIVE MUZIEK
Voor zowel kinderen als volwassenen is er een FOOD COURT met onder andere Pizza, Poffertjes, Smoothies en ambachtelijk ijs. Men kan een fijne Picknickplek met borrelplank reserveren naast het centrale podium met Frits Sissing. Of genieten van een Pokébowl, BBQ of van de Oester- en Champagnebar. Bij het nieuwe Donckse Landgoedwinkeltje staat een kleine Proef- en Streekmarkt met lokale producten. Door de gehele dag heen kunnen bezoekers genieten van afwisselend live jazz, singer-songwriter en klassieke muziek!
KINDERACTIVITEITEN
Ook voor de kinderen is er een divers activiteiten pallet, zoals de befaamde Ridders & Prinsessenparade (op inschrijving), de Kinderkunstknutseltent met Atelier MAAK!, Ponyrijden en een Kinderboerderij. Voor het eerst dit jaar kunnen kinderen zelfs Peddelbootje varen op de historische Oogvijver!
PROGRAMMA EN TICKETVERKOOP
Het programma is te zien en tickets zijn te koop via de website www.huystendonck.nl/doncksefair, waarop u naast uw entreekaartje, ook de uitleg vindt over de uiteenlopende programmaonderdelen waarop u zich ook via de ticketsite kunt inschrijven. Voor het (van tevoren!) aanmelden van uw kunstvoorwerpen, aardewerk/porselein of sieraden voor het centrale podium met Frits Sissing en zijn experts, staat tevens de aanmeldprocedure uitgelegd.
Voor alle workshops/rondleidingen geldt het volgende:
Reserveren kan via: www.huystendonck.nl/doncksefair waarna u een bevestiging ontvangt met verdere instructies. Zie ook www.ticketview.nl/shop/huystendonck Voor alle workshops geldt een maximum aantal inschrijvingen per workshop. Wees er op tijd bij, want vol is vol.
De kleinzoon van Burgemeester van Rotterdam en bouwheer van Het Huys ten Donck, Otto Groeninx van Zoelen, sprak net zoals zijn voorouders en reeks van regenten, regelmatig over Het Huys ten Donk als de plek: “Alwaar al mijn genoegens vereenigd zijn……” Dat is wat de bezoekers op deze dag van de Donckse Fair mogen verwachten!
ACHTERGROND INFORMATIE OVER BUITENPLAATS HET HUYS TEN DONCK:
HET HUYS TEN DONCK werd in 1746 gebouwd als buitenverblijf en ontvangsthuis vlakbij Rotterdam en staat bekend als een van de mooiste huizen in Nederland, en nationaal en internationaal erkend om haar prachtig bewaarde ‘Rococo’ stuc- en houtsnijwerk. De geschiedenis van de buitenplaats begint in de 15de eeuw toen de monniken van Sint Maartensdonk hielpen bij de inpoldering van de Nieuwe Reijerwaard en daarvoor als dank een stuk land verwierven op de grens van het land en het water. Echter, de huidige buitenplaats en Het Huys ten Donck – ten Donck betekent op een droge zandterp – wordt vandaag de dag gekenmerkt door de 400 jaar verbinding met de regentenfamilie Groeninx van Zoelen. Sinds 1978 wordt de gehele buitenplaats beheerd en in stand gehouden door de ANBI Stichting Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen die er nog steeds woont en zich inzet voor het dagelijkse reilen en zeilen. De gehele buitenplaats werd als een van de eerste aangewezen als Rijksmonument en Natuurmonument en is de laatste nog geheel oorspronkelijke historische buitenplaats in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ons aller Hollands Glorie geschiedenis is binnen de grenzen van deze unieke parel gewaarborgd gebleven, van de handelsgeschiedenis van Nederland, tot aan de gebiedsontwikkeling van de oase temidden van de polder, de trotsering van het water tot het behoud van unieke natuurwaarden en cultuurhistorie temidden van de verstedelijking; de microkosmos en community van verschillende families die hier hun geschiedenis opbouwden, van de Rotterdamse burgemeesters en regenten die de buitenplaats als ontvangst- en ontmoetingsplaats benutten, adelijke familieleden die tevens hun diensten bewezen aan het Hof, tot aan de pachters en andere families die generaties lang ook hier de landbouw bedreven of werkten.
De kracht van de rivier en de waarde van natuur als leefbare omgeving. Van de wandelaar, cultuurliefhebber, familie tot de langs racende fietser. Van CEO’s, bruidsparen tot acteurs en topfotografen die hier gebruik van maakten voor hun eigen doeleinden. Het verleden en het heden komt hier allemaal samen op het gebied van vakmanschap, ondernemerschap en duurzaamheid. Al 400 jaar! Een uniek stukje Nederlands cultureel erfgoed dat tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd ook een hele opgave is om optimaal in stand te houden. Wij nodigen iedereen uit, van jong tot oud, om zaterdag 27 augustus van deze levende buitenplaats te komen genieten!
Stichting Het Huys ten Donck
Benedenrijweg 461, 2983 LA Ridderkerk
Email: ontvangen@huystendonck.nl
Tel: 0180 – 41 56 56
www.huystendonck.nl
www.facebook.com/huystendonck
www.instagram.com/huystendonck
(ingezonden mededeling Het Huys ten Donck Sophie Hartog)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar