Tijdens de Eurekaweek worden de aankomend studenten wegwijs gemaakt in hun (nieuwe) studiestad en het verenigingsleven. De Eurekagidsen, ouderejaars studenten, nemen de nieuwelingen aan de hand en begeleiden hen gedurende de week. Suzanne van der Knaap (25, donker haar) en Suzanne Ploeg (23, blond haar) vormen alweer voor het derde jaar op rij een gidsenduo en mogen zich wederom vijf dagen lang over een groep van zo’n vijftien aankomend studenten ontfermen.

door Joëlle Stapelkamp

De twee meiden komen net uit een gidsentraining als ik ze spreek. Wat ze daarvan vonden? “Voor ons was het eigenlijk niet echt interessant, alleen het programma is ieder jaar nieuw. Tsjah, dat krijg je als je een oude rot in het vak bent”, lacht Suzanne van der Knaap.

De twee leerden elkaar kennen tijdens één van de eerste werkgroepen van hun studie Rechten. “Er was meteen al een klik vanwege onze namen”, vertelt Suzanne Ploeg. Toen ze ook nog samen een groepsopdracht moesten maken en dagelijks samen met de trein reisden (Suzanne van der Knaap woont in Zoetermeer en Suzanne Ploeg in Dordrecht), was een nieuwe vriendschap geboren. Een paar jaar later besloten ze zich op te geven als gidsenduo. “We dachten: doe eens gek! En daarnaast hadden we natuurlijk onze eigen ervaring van de Eurekaweek die ons enthousiast maakte te solliciteren.”

Eurekaweekervaring
Suzanne Ploeg vertelt dat ze haar eigen Eurekaweek nog als de dag van gisteren kan herinneren. “Ik vond het op het moment zelf vooral eng. Ik kan nooit zo goed omgaan met grote veranderingen in mijn leven en gaan studeren is zo’n verandering. De omgeving is nieuw, de studie is nieuw, de mensen zijn nieuw. Er komt zoveel op je af. Achteraf heb ik er eigenlijk pas écht van kunnen genieten.” Suzanne van der Knaap begint te gniffelen. “Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het op de woensdag voor gezien hield. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had – ik had een super leuk groepje en leuke gidsen – maar het was mij allemaal iets te spannend. En daar kwam nog bij dat ik niet in Rotterdam woonde. Ik moest toen elke keer op en neer naar Breda.”

Suzanne Ploeg (23, blond haar) en Suzanne van der Knaap (25, donker haar)

Suzanne Ploeg (23, blond haar) en Suzanne van der Knaap (25, donker haar)

Voorgaande jaren
Suzanne en Suzanne hebben er bewust voor gekozen om pas in het derde jaar van hun studie te solliciteren naar Eurekaweekgids. “Je kent dan zelf alles al en staat in die zin – maar ook vanwege je leeftijd – toch een beetje boven de ‘kids’.” Ze vertellen over hun gids-ervaringen van afgelopen twee Eurekaweken. Die verschillen nogal. “Het eerste jaar hadden we een heel aanhankelijk groepje. Iedereen is de hele week met elkaar opgetrokken en heeft de week afgemaakt. Het jaar erna hadden we veel zelfstandigere types. Iedereen ging een beetje zijn of haar eigen weg en aan het einde van de week was er nog maar een klein groepje van de oorspronkelijke groep over.” De dames zijn benieuwd wat de komende Eurekaweek hen brengt. “Het is toch elk jaar weer een uitdaging om er een zo leuk mogelijke week voor de aankomende Rotterdamse studenten van te maken.”

Opvallend is dat geen van de twee lid is van een studentenvereniging. Of ze daar iets aan hebben gemist? “Absoluut niet! Wij hebben een super leuke studententijd gehad, zonder een enkele verplichting. Natuurlijk kan het lid worden van een studentenvereniging voor sommigen een goede stap zijn, maar het is geen must. Daar zijn wij het levende bewijs van!” De dames zijn super enthousiast en voelen elkaar feilloos aan. De aankomend studenten die onder hun verantwoordelijkheid vallen, hebben geluk. Het koppel Suzanne en Suzanne staat garant voor een geslaagde Eurekaweek!