• Fionn en Vincent zijn ouders en gastheren tegelijk

Voor het vierde jaar op rij al begeleiden Fionn Cummins (22, rechts op de foto) en Vincent Cohen (22) een gidsenkoppel tijdens de Eurekaweek. De twee huisgenoten, die elkaar ontmoetten bij SSR-dispuut Pericles, vullen én voelen elkaar perfect aan. “We dagen elkaar intellectueel uit, maar discussiëren soms ook om helemaal niets. Zo houden we het makkelijk vol.”

door Martijn Klerks

Het vooroordeel is inderdaad al snel geveld: twee studenten op een flatje aan de Bierstraat, dat kan niet anders dan elke avond laveloos uit het raam hangen. Op z’n Jiskefets. Maar de argeloze bezoeker wordt binnen vijf minuten meegetroond naar een kamertje dat ‘The Collection’ heet. “Honderdtwintig flessen sterk”, wijst Vincent trots naar de vitrinekasten. Pal naast het kamertje staat Fionns uitgebreide verzameling wijnen. “Vroeger gingen we nog wel eens voor kwantiteit, voor zo veel mogelijk liters. Nu zetten we in op kwaliteit, en zijn we bijna nooit meer dronken.”

Zijn jullie dan wel goede gidsen?
De EURekaweek drijft immers op feesten… Fionn: “Dat valt wel mee. De helft van een groepje wil van maandag- tot en met vrijdagavond dronken worden, en dat laten we ze ook doen. Die eerste week, voor het begin van je colleges, is toch de allermooiste van het hele jaar. Maar wat ons betreft zijn de feesten niet het belangrijkst – althans niet voor de langere termijn.” Vincent: “We willen de eerstejaars, die vaak nog heel kneedbaar zijn, de liefde voor de stad meegeven. En daarbij is het de ideale gelegenheid om mensen te leren kennen, studiegenoten te ontmoeten en vrienden te maken. We dragen een hoop kennis over in zo’n week.”

Fionn Cummins (22, rechts op de foto) en Vincent Cohen (22)

Fionn Cummins (22, rechts op de foto) en Vincent Cohen (22)

Wat voor kennis?
Vincent: “Fionn weet echt álles over Rotterdam, hij is er geboren en getogen. Voor hem bestaat er niets leukers dan met een versnapering door de stad wandelen en vertellen welk gebouw wanneer is gebouwd en door wie en welke bijnamen er allemaal voor bestaan.” Fionn: “Mijn eigen Eurekaweek, in 2009, was wat dat betreft een beetje onnodig. Ik ben geboren in de Beverwaard, en ken Rotterdam dus op mijn duimpje. Destijds heb ik vooral erg genoten van de bierterrassen en de feesten bij de verenigingen. Nu wil ik de eerstejaars toch welkom heten in mijn eigen stad. We voelen ons ouders en gastheren tegelijk. Vincent weet alles over de ‘zakelijke’ kant van het studeren, en van de internationale studie Bedrijfskunde. Omdat wij een groepje met bijna alleen maar die studenten hebben, werkt dat heel handig.”

Hoe vullen jullie de week in?
Fionn: “Op maandagochtend deelt zo’n groepje zich dus als vanzelf in tweeën op, je hebt er die voor het programma komen, de andere helft komt om te feesten. Daarop spreken we een soort ploegendienst af: om en om gaat een van ons om één uur ‘s nachts al naar huis. Die kan dan de volgende ochtend om negen uur met de ‘programma-lopers’ op stap.” Vincent: “En ergens in de week organiseren we een avond bij ons thuis, voor alle aankomende studenten internationale Bedrijfskunde, om elkaar te leren kennen. Dat zijn veelal buitenlandse jongeren, die voor het eerst helemaal op zichzelf zijn, in een voor hen vreemde cultuur. Net achttien, de wereld aan het ontdekken. Ze moeten leren koken, wassen, maken nieuwe vrienden. Tijdens de Eurekaweek zie je ze opnieuw geboren worden, dat is enorm schattig.”

En hoe houden jullie het met elkaar uit?
Vincent: “Door onze kniftigheid!” Jullie wát? Vincent: “Onze kniftigheid. Een Haagse vriend heeft me dat woord ooit geleerd. Voor mij betekent het dat we grapjes over elkaar kunnen maken zonder dat de ander zich gekwetst voelt. Het is een informeel uitdagen, soms over helemaal niets.” Fionn: “Vandaag hadden we een discussie over het aantal verschillende soorten schnitzels. Dat bleken er 152 te zijn. En huisvergaderingen doen we in een dinopak. Het is de ontspanning die we nodig hebben naast ons werk voor ISR, de stichting die we speciaal voor de internationale studentengemeenschap hebben opgericht. En volgens mij is het de basis van onze vriendschap.”

Verliefd!
Zowel Fionn als Vincent hield een verkering over aan de Eurekaweek. Hoe dat komt? Vincent: “Twee jaar geleden kwam ene Anna naar ons mentorgroepje toe, omdat ze wist dat het bij ons zo tof was. Deze week vieren we twee jaar verkering. Vorig jaar overkwam Fionn precies hetzelfde: ene Simone kwam van een ander groepje bij ons, en de twee kregen nog tijdens de Eurekaweek een relatie. Het is wel grappig dat Fionn en ik ook dat met elkaar gemeen hebben.”


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.