• De crewers zijn de handen en ogen van de Eurekaweekcommissie

De Eurekaweek is weer van start gegaan en dat betekent dat zo’n 2.500 aankomend studenten van de Erasmus Universiteit de stad Rotterdam overspoelen. Om alles in goede banen te leiden, zijn er gedurende de week zo’n 35 crewers actief. Anouk Hendrikse (20) en Jan-Jaap Loos (21) zijn twee van die crewers en hebben – op het moment dat ik ze spreek – net het draaiboek gekregen. “We kunnen er tegenaan”, lacht Jan-Jaap.

door Joëlle Stapelkamp

De crewers zijn elke dag van ongeveer 8.00 tot 23.30 uur op de been en hebben een heel divers takenpakket. “We moeten iedereen ‘s ochtends de slaapzaal uit donderen, maar ook op bepaalde evenementenlocaties het verkeer regelen, op informatiepunten staan en workshops voorbereiden”, vertelt Jan-Jaap. Anouk vult hem aan: “En dat zijn slechts een klein aantal voorbeelden uit ons takenpakket.” Volgens Jan-Jaap zijn de crewers eigenlijk de handen en ogen van de Eurekaweekcommissie. “Zij bereiden alles tot in detail voor en zien erop toe dat alles goed verloopt. De crewers zijn het uitvoerende orgaan tijdens de week zelf.”

Er kwamen meer dan tachtig sollicitaties binnen en er was slechts plek voor zo’n 35 crewers. Een gewilde taak dus, die van crewer. Volgens de twee crewers die voor me zitten, is dat terecht. “Als crewer kun je de Eurekaweek vanuit een heel ander perspectief meemaken.” Dat spreekt Jan-Jaap dan ook zo aan. “Ik heb de Eurekaweek als nieuwe student meegemaakt en als gids bij en lid van de studentenhockeyvereniging. Dit lijkt me een leuke, nieuwe ervaring.” Anouk heeft gesolliciteerd voor crewer omdat ze na haar studie Algemene Cultuurwetenschappen graag evenementen wil organiseren. “Zo’n introductieweek is ideaal om het reilen en zeilen van zo’n organisatie te ontdekken. Op die manier kan ik alvast kijken hoe het is om die sector te werken.”

Anouk Hendrikse (20) en Jan-Jaap Loos (21)

Anouk Hendrikse (20) en Jan-Jaap Loos (21)

Eurekaweekervaring
Anouk en Jan-Jaap hebben beiden zelf deelgenomen aan de Eurekaweek en raden het iedereen aan. Anouk: “Je komt alleen, maar je bent samen. Dat schept een band. En het geeft een goed gevoel om mensen te kennen als je de eerste dag de collegezaal inloopt.” Jan-Jaap vult aan: “Ik doe Bedrijfskunde, samen met nog heel veel anderen. Het is fijn als je in de Eurekaweek met een beperkt groepje van je studie te maken hebt, anders is het allemaal niet te overzien. Ik heb genoten van de Eurekaweek en kreeg echt zin om te gaan studeren!” Ondanks dat geen van de twee op het moment van het interview het draaiboek al tot in detail heeft doorgenomen, zien zij de Eurekaweek en hun rol daarin vol vertrouwen tegemoet. “We gaan de komende dagen nog maar even extra vroeg naar bed, want van slapen zal het de komende week niet echt komen”, aldus Jan-Jaap en Anouk.