Marta Orban is patissier. Wij zeggen banketbakker. Marta is in Hongarije geboren en wist al op haar 14e dat ze patissier wilde worden. Door restaurant Engels werd ze naar Rotterdam gehaald. ook werkte ze jarenlang in Hotel Des Indes in Den Haag. ’t Ging allemaal goed, maar Marta wilde uiteindelijk iets voor zichzelf. Op 19 maart jl. deed ze de deur van Patisserie Sweet and Spice voor ’t eerst open.

Patisserie Sweet and Spice ligt ietwat verscholen aan het Goudseplein(tje), maar als u er eenmaal bent geweest en hebt kennisgemaakt met de heerlijkheden die Marta bakt dan vergeet u de plek nooit meer.

Regenboogtaart
Voor De Ster demonstreert Marta ’the making of’ van de ‘regenboogtaart’ (foto). Deze (Amerikaanse) taart bestaat onder meer uit laagjes verschillend gekleurd cake, op smaak gebracht met sinaasappel en citroen. Op elk van die laagjes cake wordt ‘crémeux’ aangebracht, een (opgeklopt) mengsel van eieren, boter, suiker en vruchtensappen van passievrucht, citroen en sinaasappel. Het geheel wordt afgemaakt met rozekleurige crème en suikerparels.

Spice
‘Sweet’, snappen we, maar hoe zit het met de ‘Spice’? Marta legt uit dat daar haar Hongaarse ‘roots’ een grote rol spelen. Haar zoetigheden worden (desgewenst) gemengd met: tijm, rozemarijn, chili, basilicum, long pepper, gember, paradijskorrel (peperachtig, met vanille nasmaak), e.d.

Marta maakt graag combinaties, zoals chocolademousse met tijm en bavarois met limoen en basilicum.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat u in Patisserie Sweet and Spice terecht kunt voor verfijnd gebak – taarten, van 4 tot 300(!) personen, gebakjes en koekjes.

Je proeft echt…
Een vrouw komt binnen voor een verjaardagstaart. Marta raadt haar de worteltaart aan en laat meteen een stukje proeven. De vrouw is opgetogen. ‘Je proeft echt dat het om een taart gaat’, roept ze. De worteltaart bevat behalve wortelen: noten, rozijnen, specerijen en citroenroomkaas.

Marta Orban Patisserie Sweet and Spice

Esterhazy
Als Hongaarse weet Marta ook heel goed hoe de wereldberoemde Esterhazy-taart gemaakt moet worden – met gemalen walnoten, specerijen en vanille-cognac crème. Voor de lekkerbekken onder ons een excellent adres:

Patisserie Sweet and Spice

Goudseplein 261 Rotterdam-Crooswijk

Marta Orban

Tel. 0648-564658
patisseriesweetandspice@gmail.com
Facebook: Patisserie-Sweet-andSpice