Tijdens het Denkcafé, op woensdag 15 mei in Arminius, buigen professionals en ervaringsdeskundigen zich over de vraag of je het wel en wee van de menselijke psyche wel in een handboek kunt vatten. Mensen die langer dan twee weken ernstig rouwen, komen in aanmerking voor medicatie en vreetbuien zijn een mentale stoornis. Dit zijn slechts twee controversiële uitgangspunten van de vernieuwde bijbel van de psychiatrie, de DSM-5. Het handboek verlaagt eveneens de criteria voor depressie en ADHD, zodat meer mensen deze diagnose te horen zullen krijgen.

De vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders leidt wederom tot felle discussies over het verschil tussen gestoord en gezond. Is het ‘ziekverklaren’ nu definitief uit de hand gelopen en heeft iedereen wel een afwijking die behandeld moet worden? Heeft de farmaceutische industrie teveel invloed bij de opstelling van dit boek? En is er een alternatief voor de Nederlandse psychiaters?

Tijdens het Denkcafé, op woensdag 15 mei in Arminius, buigen professionals en ervaringsdeskundigen zich over de vraag of je het wel en wee van de menselijke psyche wel in een handboek kunt vatten. Te gast zijn:

  • Prof. dr. Roel Verheul, bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen (UvA). Na onenigheid stapte hij vorig jaar uit de DSM-werkgroep persoonlijkheidsstoornissen.
  • Dr. Walter van den Broek, psychiater en opleider aan het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van depressies.
  • Dr. Awee Prins, filosoof en auteur van de wetenschappelijke bestseller ‘Uit verveling’. Hij heeft een persoonlijke fascinatie voor psychiatrie.
  • Gespreksleiding is in handen van schrijver en journalist Will Tinnemans.

Verder een scherpe column en na afloop krankzinnige borrel en muziek van ClublePop.

Woensdag 15 mei | 20.00 uur | Arminius (Museumpark 3, Rotterdam)
Entree € 5 (studenten en Rotterdampas € 2,50)

Het Denkcafé is een maandelijkse samenwerking van Arminius en Studium Generale & Erasmus Cultuur.

gek