De wereld draait door

Sinds december vorig jaar mist de Kralingse Plas een openbare zeilschool. Als is Henk van Gent nog niet uitgeprocedeerd in zijn strijd tegen de gemeente Rotterdam, de ontruiming van zijn zeilschool aan de Plaszoom is een feit. Henk van Gent hoopt dat het hoger beroep de kansen nog doet keren. Een persoonlijk drama. Maar wat betekent dit voor de Rotterdammers? Wie van zeilen hield, kon, decennia lang, gemakkelijk bij Van Gent terecht om een boot te huren. Zal dit in de toekomst ook mogelijk zijn? De gemeente is nu aan zet.

door Joris Zee

‘Er komt in ieder geval een nieuwe openbare zeilschool’, verzekert de woordvoerder van wethouder Schneider van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie. En wel zeer binnenkort. ‘Per 1 april, en dat is geen 1 april grap. De nieuwe zeilschool is een openbare aanbesteding en er zijn meerdere partijen geïnteresseerd. Per 1 april wordt bekend welke partij de school krijgt’. Meerdere partijen wil zeggen meer dan vijf. ‘Flink veel meer dan vijf’.

Laagdrempelig?
De zeilschool van Van Gent was laagdrempelig. Voor weinig geld konden Rotterdammers er een bootje huren of zeilles nemen. Of dit onveranderd blijft is nu nog de vraag. Volgens de woordvoerder wordt er momenteel nog te druk onderhandeld om concrete informatie naar buiten te kunnen brengen over het karakter van de nieuwe zeilschool. Hij bevestigt dat laagdrempeligheid een van meerdere wegingscriteria is bij de aanbesteding. Daarmee is nog niet gezegd dat alle geïnteresseerde partijen een laagdrempelige zeilschool willen neerzetten.

Locatie
De nieuwe zeilschool komt op dezelfde locatie als de oude. ‘Min of meer, er is een speling van een aantal meters mogelijk’, aldus de woordvoerder. Ooit, in 1992, kwam die locatie ter discussie toen de toenmalige horecagelegenheid waar de zeilschool grond van pachtte, de pacht opzegde. Het was een poging de zeilschool daar weg te krijgen. De combinatie van de zeilschool en die horecagelegenheid leek jarenlang niet ideaal.

Uitzicht
‘Dat ligt nu allemaal anders’, verzekert Hendrik van der Wyck, eigenaar van Café Restaurant de Tuin, waar de nieuwe zeilschool grond mee zal delen. ‘Een zeilschool en horeca kunnen elkaar juist versterken. Een paar bootjes voor mijn terras vind ik prima uitzicht’. De pacht zal nu worden betaald aan de gemeente, waar het voorheen, tussen 1987 en 1997, ging om onderpacht aan de vorige pachter van De Tuin.

Water
‘De nieuwe zeilschool pacht voornamelijk water van de gemeente’, meent van der Wyck. ‘De school krijgt een eigen ingang en komt op pontons of steigers in de Plas te liggen’. Niets lijkt de komst van een nieuwe zeilschool meer in de weg te staan. Vanaf 1 april, en daarmee in ieder geval nog in dit jaar, ligt er weer een openbare zeilschool aan de Plas. De wereld draait door. ‘Tenzij de wereld stilstaat of het Kralingse Bos afbrandt,’ aldus de woordvoerder van de wethouder.

(naschrift redactie:) Henk van Gent denkt dat het na 1 april nog een hele poos kan duren voordat de nieuwe zeilschool echt kan starten. Wat te denken van de de noodzakelijke vergunningen die moeten worden aangevraagd? Daar gaan zonder bezwaren al maanden overheen, aldus Van Gent. Binnenkort komt hij met nieuws voor de Rotterdamse zeilliefhebbers.