Op acht locaties in Kralingen-Crooswijk, R’dam-Noord en Prins Alexander kunnen kinderen van 6 tot en met 14 jaar wekelijks terecht voor de Excelsior Clinics. Onder leiding van trainers van Excelsior en studenten van het Albeda College kunnen zij elke week minimaal een uur voetbaltraining volgen. Eén van de trainers was tot voor kort René van Eck. Hij is inmiddels hoofdtrainer van FC Den Bosch, maar hij kijkt met een goed gevoel op de clinics terug.

De 48-jarige Rotterdammer was in het verleden als speler actief voor Excelsior, maar werkte daarna vooral in het buitenland als speler en trainer bij onder meer het Zwitserse FC Luzern en het Duitse FC Nürnberg. Het afgelopen half jaar was hij trainer/coach van Excelsior A1, voordat hij werd benaderd als hoofdtrainer van FC Den Bosch.

Vertrouwen
Training geven op het Cruyff Court op het Generaal van der Heijdenplein in Crooswijk was onderdeel van zijn werkzaamheden bij Excelsior. ,,Ik wist aanvankelijk niet wat me te wachten stond”, vertelt Van Eck. ,,Als voetbaltrainer is het anders als je te maken krijgt met kinderen waarvan de meeste niet of weinig aan voetballen doen. Sommigen zitten wel op een vereniging, maar de meeste van die kinderen niet. Zij kunnen dankzij de Excelsior Clinics elke week een uurtje gratis voetbaltraining volgen en je merkt ook dat ze daar de hele week naar uitkijken. Wat ik op het Cruyff Court aan het Generaal van der Heijdenplein heb meegemaakt is heel mooi. Ik ben nu alweer een paar weken aan de slag bij Den Bosch, maar nog steeds denk ik elke woensdagmiddag aan het pleintje waar de kinderen zich om twee uur verzamelen voor een uurtje voetbaltraining. Ze keken echt naar dat uurtje uit en dat merkte je. Daarom vond ik het heel erg leuk om daaraan mee te werken en iets voor die kinderen te kunnen doen”.

,,Het gaat erom dat je kinderen vertrouwen geeft en ze in hun waarde laat. Ze werken met elkaar samen en daarom is vooral het sociale aspect belangrijk. Er liepen op dat pleintje twee, drie jongens bij die heel goed konden voetballen. Eén jongen speelt bij HOV en ik had hem beloofd een keer te komen kijken. Daarna vroeg hij steeds wanneer ik een keer zou komen. Ik ben op een zaterdag gaan kijken en dat vond die jongen natuurlijk geweldig. Als je ziet wat voetbal teweeg kan brengen is dat heel erg mooi. De samenwerking met de omliggende scholen is ook prima en zelf leer je veel van de vergadering met de andere coördinatoren die eens in de zoveel tijd plaatsvinden”.

René van Eck gaf het afgelopen half jaar training aan de kinderen op het Generaal van der Heijdenplein

René van Eck gaf het afgelopen half jaar training aan de kinderen op het Generaal van der Heijdenplein

FC Den Bosch
Begin februari werd bekend dat Van Eck de nieuwe hoofdtrainer zou worden van FC Den Bosch. Hoewel hij het prima naar zijn zin had bij Excelsior, kon hij deze kans niet laten lopen. De kinderen van het Generaal van der Heijdenplein vinden het jammer dat hij is vertrokken. ,,Dat hoor ik ten minste van Steven, maar ze begrepen het wel dat ik de kans heb gegrepen om bij FC Den Bosch aan de slag te gaan. Maar ik ga binnenkort zeker een keer op woensdagmiddag op het pleintje kijken als de training wordt gegeven. Ik heb het met veel plezier gedaan en vond echt heel leuk om aan deze clinics een bijdrage te leveren”.

excelsior-logoWebsite: www.sbvexcelsior.nl
Adres: Stadion Woudestein
Honingerdijk 110