Links Marius Huender met ‘Het Kralingse Bos – Portret van een boschpark’ en Dik Vuik met een zakje ‘Rotterdams zaaigoed’ in de Paleiszaal in De Esch waar op zaterdagmiddag 21 september de presentatie plaatsvond.
Van geschiedenis, via het heden naar de toekomst
Het Kralingse Bos en de Kralingse Plas zijn bekende trekpleisters van de stad Rotterdam. Het natuurgebied trekt jaarlijks vele bezoekers; van natuurliefhebbers tot sporters en van wandelaars tot festivalgangers. De ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling van het natuurgebied en de flora en fauna, zijn voor velen echter onbekend. Met het onlangs verschenen boek ‘Het Kralingse Bos; Portret van een boschpark’ proberen schrijvers Dik Vuik en Marius Huender daar verandering in te brengen.
Het idee
Dik en Marius kennen elkaar van de Natuurwerkdag in 2004; een jaarlijkse dag waar op vele plekken in Nederland klussen worden gedaan die bijdragen aan natuurbehoud en -ontwikkeling. Dik is historicus en Marius is coördinator van de vrijwilligersgroep in het Kralingse Bos. Het idee voor het boek ontstond in 2016. Dik en Marius ontwikkelden cultuurhistorische rondleidingen door het Kralingse Bos. Oorspronkelijk waren het twee routes; oost en west. Al snel bleek dat te weinig en werden het er vijf. “We hadden zoveel informatie over het Kralingse Bos. Tijdens de routes konden we maar een klein deel vertellen en laten zien. Toen werd het zaadje geplant voor dit boek”, aldus Dik. De twee besloten dat er een publicatie moest komen om zo het hele verhaal over het Kralingse Bos te kunnen vertellen. In eerste instantie verscheen er in het voorjaar van 2022 een eenmalig tijdschrift ‘Kralingse Bos voor beginners’, maar ook dit bleek niet afdoende. Marius: “Het Kralingse Bos is zo veelomvattend. Dat bleek niet te vangen in een tijdschrift.” Sinds 2022 werkten de heren wekelijks aan het boek over de historie, de ontwikkeling en de toekomst van het Kralingse Bos. Met als resultaat het boek ‘Het Kralingse Bos; Portret van een boschpark’, dat in september verscheen.
De historie
Het Kralingse Bos kent een fascinerende historie. Er wordt gesproken over het Kralingse Bos en de Kralingse Plas alsof het nooit anders is geweest, maar aan dit stuk natuurgebied en het omliggende gebied gaat een indrukwekkende geschiedenis vooraf. Vroeger was de dorpskerk van Kralingen op de plek waar nu de begraafplaats Oud-Kralingen is. In 1842 verhuist het dorp Kralingen, omdat het geïsoleerd raakt tussen de door turfwinning ontstane veenplassen. De Hoflaankerk werd de nieuwe dorpskerk en daaromheen ontstond het nieuwe dorp Kralingen. Vanaf 1870 werd er flink ingepolderd in Rotterdam en omgeving. Om stukken land of moeras werden dijken aangelegd om op die manier de omdijkte gebieden droog te maken en te houden. Alles werd drooggelegd in Kralingen, op de Kralingse Plas na. Er werden plannen gemaakt om het Kralingse Bos aan te leggen. Dik: “In de voorgaande decennia was het bewonersaantal van Rotterdam verdrievoudigd. Arbeiders van omliggende gebieden kwamen deze kant op om te werken. Volgens de gemeenteraad bleef het groen achter, dus meer groen was het devies. Er werden twee gebieden aangewezen waar mogelijk een park aangelegd kon worden: Blijdorp (later Vroesenpark) of Kralingen. In 1911 hakte de gemeenteraad de knoop door: het werd Kralingen.” Voor de aanleg van het bos diende de poldergrond rond de plas te worden opgehoogd. Rond 1920 werd begonnen grond uit de Waalhaven over de Maas naar het Kralingse Bos te vervoeren. Het duurde zo’n tien jaar totdat de polder was opgehoogd. Op 2 april 1928, op de boomplantdag, werden de eerste bomen van het huidige Kralingse Bos geplant. De Eerste en Tweede Wereldoorlog en de wereldcrisis in de jaren dertig, zorgden voor de nodige vertraging bij de aanleg, maar op 28 november 1953 werd het Kralingse Bos dan officieel geopend.
Flora, fauna en recreatie
Vanaf de jaren zestig en zeventig ontwikkelde het Kralingse Bos zich tot een ongekend populair recreatiegebied. Er kwam steeds meer horeca in het bos, maar ook attracties als het hertenkamp en de kinderboerderij. Het Holland Pop Festival was in 1970 het eerste meerdaagse evenement in het bos en er zouden nog vele andere evenementen volgen. Ondanks de toename van recreanten, krijgt het Kralingse Bos een steeds natuurlijker karakter. Dat komt onder andere door de vele vrijwilligers die wekelijks in het bos aan het werk zijn. Marius is coördinator van die vrijwilligersgroep. “We werken sinds 2003 in het bos. Van ‘dunnen’ (bomen weghalen), greppelen (modder uit water halen) tot het dode en gedunde hout ecologisch verwerken in het bos.”
Toekomst
Dik en Marius wijzen op het belang van het Kralingse Bos voor de stad Rotterdam. “Het is een groene oase met de Kralingse Plas als stralend middelpunt. Zonder dit stuk groen zou de stad door de toenemende verstedelijking, woningbouw en klimaatverandering steeds meer een woestijnstad worden.” Het Kralingse Bos is een icoon, voor zowel recreatie als voor de natuur in de stad. “Een prachtig gebied vol bijzondere flora en fauna en met talloze mogelijkheden voor alle Rotterdammers. Of je er nu komt om te wandelen, sporten, zwemmen, feesten, klimmen, eten en drinken; het Kralingse Bos is er voor iedereen!”
‘Het Kralingse Bos – Portret van een boschpark’ is onder meer te koop bij: Boekhandel J.Amesz , Voorschoterlaan 145-A, Rotterdam-Kralingen, telefoon: 010-4123638; amesz-boekhandel.nl. De prijs: €32,50.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar