‘Controleren op poepbacteriën en blauwalg’

Het Kralingse Bos ligt in de zomer altijd vol met zonliefhebbers en mensen die graag een frisse duik willen nemen. Waar veel mensen geen rekening mee houden, is de kwaliteit van het water. Aquon controleert in samenwerking met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard deze kwaliteit iedere twee weken voor de Rotterdammers. Verslaggever Nika ging vandaag mee bij een van deze controles. “Er zijn een aantal risico’s waar je aan blootgesteld kan worden als je gaat zwemmen, bijvoorbeeld schadelijke bacteriën en blauwalg dat giftig kan zijn,” vertelt Johan van Tent, adviseur waterkwaliteit en ecologie Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Eke Rijkmans, senior monsternemer bij Aquon, neemt de monsters in Rotterdam af: “Je bent heel actief en direct bezig met de gezondheid van de mensen en ook het water zelf. Dus dit is voor mij een manier om een steentje bij te kunnen dragen aan het milieu en de maatschappij.”

Of het veilig is om in de Kralingse Plas te zwemmen, is nog niet duidelijk. “De monsters worden naar het laboratorium gestuurd en daar worden ze onderzocht. Over een paar dagen krijgen we hier de resultaten van”, zegt Eke.

Via: OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.