Mountainbiken is een spannende en uitdagende sport die je meeneemt naar prachtige buitenlocaties en je fysieke grenzen test. Als je net begint, kan het kopen van je eerste mountainbike best wel spannend zijn. Er zijn talloze modellen, stijlen en technische specificaties om rekening mee te houden. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken bij een mountainbike kopen.

Begrijp de soorten mountainbikes

Mountainbikes zijn er in verschillende soorten, elk ontworpen voor specifieke soorten terrein en rijstijlen. Hier zijn de belangrijkste types:

Hardtail mountainbikes

Hardtail mountainbikes hebben een verende voorvork, maar geen vering aan de achterkant. Vandaar ook de naam. Ze zijn meestal lichter, eenvoudiger te onderhouden en goedkoper dan full-suspension bikes. Hardtails zijn ideaal voor beginners omdat ze efficiënter zijn op vlak terrein en minder technische paden.

Full-Suspension mountainbikes

Full-suspension bikes hebben zowel voor- als achtervering, wat zorgt voor meer comfort en controle op ruig terrein. Ze zijn zwaarder en duurder, maar bieden betere prestaties op technische paden. Als je van plan bent veel bergafwaarts te rijden of technische trails te verkennen, is een full-suspension bike een goede keuze.

Kies de Juiste Framemaat

De juiste framemaat is cruciaal voor comfort en controle. Mountainbike framematen worden meestal gemeten in inches of als kleine, middelgrote en grote maten. De juiste maat hangt af van je lengte en binnenbeenlengte. Hier is een algemene gids:

 • S (Small): 1,55 m – 1,65 m
 • M (Medium): 1,65 m – 1,75 m
 • L (Large): 1,75 m – 1,85 m
 • XL (Extra Large): 1,85 m en hoger

Bezoek een gespecialiseerde fietsenwinkel om verschillende maten uit te proberen en kies de maat die het beste bij je past. Een goed passende fiets zorgt voor een betere rijervaring en vermindert het risico op blessures.

Denk ook aan het materiaal van het frame

Mountainbikeframes zijn gemaakt van verschillende materialen, elk met zijn eigen voor- en nadelen:

Aluminium mountainbike frame

Aluminium is het meest voorkomende materiaal voor mountainbike frames. Het is licht, duurzaam en betaalbaar. Voor beginners is een aluminium frame een uitstekende keuze vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Carbon mountainbike frame

Carbon frames zijn lichter en stijver dan aluminium, wat zorgt voor betere prestaties en comfort. Ze zijn echter ook duurder. Als je bereid bent meer te investeren en serieus bent over de sport, kan een carbon frame de moeite waard zijn. Als beginner is een aluminium frame waarschijnlijk een logischere keuze.

Staal en titanium frame

Staal en titanium worden minder vaak gebruikt, maar bieden unieke voordelen. Staal is zeer duurzaam en biedt een soepele rit, terwijl titanium licht en zeer sterk is. Beide materialen zijn duurder en meestal te vinden in high-end fietsen.

Let op de Wielmaat

Mountainbikes zijn er vaak in verschillende wielmaten, en elke maat heeft zijn eigen kenmerken:

26 inch
Traditioneel waren 26 inch wielen de standaard. Ze zijn wendbaar en licht, maar hebben een kleinere rolweerstand over obstakels.

27.5 inch
27.5 inch wielen bieden een balans tussen wendbaarheid en rolweerstand. Ze zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en zijn een goede keuze voor zowel beginners als ervaren rijders.

29 inch
29 inch wielen hebben een grotere diameter, wat zorgt voor betere rolweerstand en stabiliteit op ruig terrein. Ze kunnen zwaarder en minder wendbaar zijn, maar bieden een soepele rit en zijn ideaal voor lange tochten en technische paden.

Kies de juiste versnellingen en remmen op de mountainbike

Het aantal versnellingen op een mountainbike varieert van één enkele versnelling tot meer dan 20. Voor beginners is een fiets met 18 tot 21 versnellingen meestal voldoende. Meer versnellingen bieden flexibiliteit bij het beklimmen van heuvels en het navigeren van verschillende terreinen.

Remmen van de mountainbike

 Er zijn twee hoofdtypen remmen: velgremmen en schijfremmen.

 • Velgremmen: Deze remmen zijn goedkoper en eenvoudiger te onderhouden, maar bieden minder remkracht, vooral in natte omstandigheden.
 • Schijfremmen: Schijfremmen zijn duurder, maar bieden betere remprestaties, vooral in modderige of natte omstandigheden. Er zijn mechanische en hydraulische schijfremmen, waarbij hydraulische remmen betere prestaties en minder onderhoud vereisen.

Vering van de mountainbike

De vering van een mountainbike is cruciaal voor het comfort en de controle op ruig terrein. Er zijn twee hoofdtypen vering:

Voorvorkvering
De meeste beginners mountainbikes hebben een voorvork met vering. De verende voorvork absorbeert schokken en zorgt voor een comfortabelere rit.

Full-Suspension
Zoals eerder vermeld, hebben full-suspension bikes vering zowel voor als achter. Dit type vering biedt meer comfort en controle op technisch terrein, maar is duurder en zwaarder. 

Extra uitrusting en accessoires voor je nieuwe mountainbike

Naast de fiets zelf zijn er enkele extra uitrustingen en accessoires die je ervaring als beginnende mountainbiker kunnen verbeteren:

 • Helm: Een goede helm is essentieel voor veiligheid.
 • Handschoenen: Mountainbike handschoenen bieden extra grip en bescherming.
 • Kleding: Investeer in comfortabele, ademende kleding die geschikt is voor mountainbiken.
 • Hydratatie: Een waterfles of hydratatierugzak is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het rijden.
 • Reparatiekit: Een basisreparatiekit met een pomp, reserve binnenbanden en gereedschap is handig voor noodgevallen.

Test ritten en probeer verschillende modellen

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het belangrijk om verschillende modellen te testen. Bezoek een gespecialiseerde lokale fietsenwinkel en vraag om proefritten. Dit geeft je een goed gevoel van hoe de fiets rijdt en of hij comfortabel is. Let tijdens de proefrit op hoe de fiets aanvoelt bij het klimmen, dalen en op vlak terrein.

Stel een budget vast

Mountainbikes variëren sterk in prijs, afhankelijk van het type, het materiaal en de specificaties. Voor beginners is het verstandig om een budget vast te stellen en je daaraan te houden. Houd rekening met extra kosten voor uitrusting en accessoires.

Onderhoud en zorg voor je fiets

Een goed onderhouden fiets gaat langer mee en presteert beter. Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud uitvoert, zoals het schoonmaken van de fiets, het smeren van de ketting en het controleren van de bandenspanning. Overweeg ook periodiek professioneel onderhoud bij een fietsenwinkel. Dit geldt natuurlijk ook als je een CUBE racefiets hebt.

Conclusie

Het kiezen van je eerste mountainbike is een spannende stap in je mountainbike avontuur. Door rekening te houden met de verschillende soorten fietsen, framematen, materialen, wielmaten, versnellingen en remmen, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw behoeften en budget. Vergeet niet om verschillende modellen te testen en te investeren in de juiste uitrusting. Met de juiste voorbereiding en een goede mountainbike ben je klaar om de paden te verkennen en te genieten van de opwinding van het mountainbiken. Veel succes en plezier op je nieuwe mountainbike avontuur!

(ingezonden mededeling)