‘Tot hier en niet verder’

De Erasmus Universiteit gaat aangifte doen bij nieuwe bekladdingen en vernielingen bij het pro-Palestina protest. Naast een stuk of zeventien tenten zijn er ook talloze gebouwen en ondergronden beklad. Op de bekladdingen staan verschillende leuzen. De EUR vindt dat de studenten recht hebben om hun demonstratierecht te blijven uitoefenen. “Maar bekladdingen, vernielingen en het overtreden van andere huisregels is niet de bedoeling”, vertelt Femke van Zijst, een woordvoerder van de EUR.

In de liveblog van de EUR staat vermeld dat “iedere overtreding van andere huisregels, zoals antifeministische uitingen, zal leiden tot aangifte”. Ook is er een mogelijkheid dat de kosten worden verhaald bij de studenten. Dit doet de EUR vanwege “het waarborgen van de veiligheid en integriteit van gebouwen en mensen”.

De bekladdingen zijn gedaan met waterverf. “Dat is relatief makkelijk schoonmaken op glas”, vertelt Femke. Daarom werd er nog niet eerder ingegrepen. Nu zijn de bekladdingen ook te vinden op andere ondergronden, zoals een tv-scherm en op de bakstenen. “Dat is gewoon veel moeilijker te verwijderen en daarom dacht de EUR tot hier en niet verder.’’ Ook wordt er nog onderzocht of er andere soorten verf zijn gebruikt.

Inmiddels worden de bestaande bekladdingen langzamerhand door een schoonmaakbedrijf verwijderd. Volgens Femke was de politie daar soms ook bij voor veiligheidsredenen. De striktere regels leiden vooralsnog niet tot het beëindigen van het protest. Dat wordt namelijk besloten door de ‘driehoek’: burgemeester Aboutaleb, de politie en het Openbaar Ministerie. Zij besluiten uiteindelijk of openbare manifestaties door mogen gaan. De demonstrerende studenten hebben nog niet gereageerd op de striktere regels vanuit de EUR.

Via: OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.