• Indra Gharbharan en Leo Bruijn debatteerden over gebiedsbestuur

Op minder dan twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is het gebiedsbestuur nog altijd weinig meer dan “een experiment met uitkomsten die we pas over een paar jaar zullen kennen”. Dat zegt althans Leo Bruijn, raadslid voor de PvdA en nummer vijf op de nieuwe kieslijst voor de Coolsingel. “Misschien hebben we wel een monster of een gedrocht gecreëerd, maar laten we positief zijn en hopen op mooie initiatieven”, aldus de sociaaldemocraat.

Zo’n vaart zal het volgens Indra Gharbharan, voormalig burgerlid van de deelraad Kralingen-Crooswijk en nummer twee van D66 op de kieslijst voor de nieuwe gebiedscommissie, absoluut niet lopen. Zij ziet het positief in: “Gebiedscommissies zijn meer adviserend van aard en dus ligt de nadruk op het opbouwen van bewonersparticipatie. Dat kan de leefomgeving alleen maar ten goede komen!” Op het stadhuis gingen de twee onlangs met elkaar in debat.

Hoe gaat u campagnevoeren?
Gharbharan: “Wat mij betreft komt er na de verkiezingen, in het nieuwe bestuursmodel, meer ruimte voor ondernemers en winkeliers en wordt er meer ingezet op initiatieven vanuit de bewoners. Je maakt immers je eigen leefomgeving.” Bruijn: ,,De belangrijkste taak is mensen zich zo prettig mogelijk te laten voelen in hun eigen omgeving. Daartoe moeten we alles kunnen inzetten.” Gharbharan: ,,De nieuwe bestuursvorm biedt bewoners meer handvatten om te participeren, initiatieven te ontplooien en dat is waar D66 voor staat.” Bruijn: “Dat is niet waar. De handvatten die er nu zijn, blijven grotendeels bestaan. Het worden er zelfs iets minder, maar er komen zeker geen nieuwe handvatten voor invloed en participatie bij. Het is wel zo dat er zo veel bevoegdheden terugvloeien naar het stedelijk niveau, dat er voor de gebiedscommissies weinig meer overblijft dan de participatie te organiseren en dat dus alle pijlen daarop gericht kunnen worden. De hervorming die we nu doorvoeren, komt er natuurlijk omdat de deelgemeenten te duur waren.” Gharbharan: “Het is een bezuinigingsoperatie.” Bruijn: “Dat is ook de reden dat het aantal gebiedscommissarissen lager ligt dan het aantal deelraadsleden nu. Bovendien is hun vergoeding teruggebracht naar 250 euro per maand, voor grofweg twaalf vergaderingen per jaar. En daar komt nog bij dat een gebiedscommissie maar drie maanden per jaar echte invloed heeft, namelijk rondom het vaststellen van het gebiedsplan dat naar de Coolsingel gaat.”

En de andere negen maanden?
Gharbharan: “Dan kan er altijd nog bijgestuurd worden als een plan niet blijkt te werken. En daarnaast gaan we ons buigen over de bewonersinitiatieven, want daar heeft de gebiedscommissie volledige zeggenschap over. Dan krijg je dus initiatieven op het gebied van kunst en cultuur of een project als Wijktuin De Esch. Wat betreft de aanpak van participatie gaat er wat D66 betreft het één en ander veranderen. Je hoort nog vaak ‘Waarom zou ik inspreken? De politiek doet toch niets voor me!’ of ‘Laat mij nou maar!’. Niemand hoeft te participeren omdat D66 of het gebiedsbestuur dat wil. Iedereen heeft gelijke kansen om invloed uit te oefenen, alleen moeten zij die kansen wel pakken.” Bruijn: “Nee, nee, dat van die gelijke kansen bestaat in de praktijk helemaal niet echt.”

Indra Gharbharan en Leo Bruijn (foto Joëlle Stapelkamp)

Indra Gharbharan en Leo Bruijn (foto Joëlle Stapelkamp)

Niet iedereen kan inspreken?
Bruijn: “Jawel, maar niet iedereen weet de weg naar de bestuurlijke organen. Er moet voor gewaakt worden dat het gebiedsbestuur geen ongelijkheid bevordert. Hoger opgeleiden kunnen goed hun mondje roeren en weten de weg in het bestuurlijke landschap. Het gebiedsbestuur heeft de plicht om ook naar die mensen toe te gaan die niet participeren. Daar kan het verschil gemaakt worden.” Gharbharan: “Ik hoop dat in het nieuwe bestuursmodel meer mensen zich geroepen voelen om in te spreken en mee te denken, maar laten we het ook respecteren als mensen dat niet willen.”

Alleen politieke partijen?
Bruijn: “Er zijn ook lijsten die helemaal geen politieke grondslag hebben.” Hij wijst echter wel op de voordelen van stemmen op een gebiedsbestuurder die aangesloten is bij een politieke partij. “Dan heb je een lijntje met de Coolsingel en kan je wat meer voor elkaar krijgen.” Advies van Bruijn is dus op een partij te stemmen die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad, zodat de communicatie vergemakkelijkt wordt en de kans op het doorvoeren van een initiatief wordt vergroot.

Ziet u het gebiedsbestuur zitten?
Bruijn: ,,Het was niet ons voorstel om het huidige model op te doeken, maar aan deze variant – in tegenstelling tot wijkparticipatie – heeft de burger in ieder geval nog iets. Hoe het echt gaat, dat zullen we over een paar jaar zien.” Hoewel D66 in eerste instantie voor de wijkparticipatievariant was, is zij positief gestemd over het gebiedsbestuur. Gharbharan: “Dit kan en zal politiek dichter bij de bewoners brengen!” In aanloop naar de raadsverkiezingen en het verdwijnen van de deelgemeenten zal De Ster regelmatig berichten over de bestuursverandering in de serie Van deelraad naar gebiedsbestuur. Dit is de derde aflevering waarin Leo Bruijn (PvdA) en Indra Gharbharan (D66) debatteren over de nieuwe bestuursvorm.

Martijn Klerks & Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.