Ik weet niet of het aan mij ligt, maar in de praatprogramma’s gaat het nu weer over Matthijs van Nieuwkerk van het programma DWDD en wat daar de laatste jaren is gebeurd. Is de wereld zo veranderd of word ik oud? Ik herinner mij de keren dat ik op de tv was, heel lang geleden. Dat begon op 1 augustus 1977. Als voorzitter van Buurtvereniging Vredenoord werd ik gevraagd voor het praatprogramma getiteld Nederlands elftal.

Elke  maandagavond na het journaal van 20.00 uur, kwamen 11 Nederlanders bij elkaar om de actualiteiten, die in het 20.00 uur journaal aan de orde kwamen, te bespreken. Dit werd rechtstreeks op de televisie uitgezonden, 11 weken lang.

Iedereen kon zijn of haar zegje doen. Het was een zeer gevarieerd gezelschap met uiteenlopende beroepen, uit alle hoeken van het land. Rinus Spoor was de regisseur en Koos Postema de presentator.

Niet dat ik heel kundig was en alle anderen ook niet, maar daar werden wij niet op een vervelende manier op aangesproken. Iedereen was gelijk maar wel gespannen. Later werd ik een keer uitgenodigd voor het televisieprogramma Hersenspinsels.

Ik weet het, dat is allemaal heel lang geleden, maar wat er nu allemaal gebeurt dat had ik nooit gedacht. Zeker niet vanwege de verschillen tussen mensen met hogere functies en die met lagere. Ik dacht dat er meer gelijkheid was. Van mijzelf weet ik dat het heel vroeger wel zo was en ik heb in mijn leven daar altijd wat aan gedaan.

Ik ben geboren in Kralingen waar veel verschillen waren, zeker tussen arm en rijk. Maar wie verzint het dat geld belangrijk is? Voor mij ben je een goed mens als je sociaal bent. In mijn leven met 25 jaar als voorzitter van een buurtvereniging en als deelraadslid van Kralingen-Crooswijk, heb ik daar altijd mijn best voor gedaan. Je bent niet belangrijk omdat je veel geld hebt, maar wel als je wat voor de maatschappij betekent.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.