Heeft u de nieuwe gfe-containers op straat gezien? Deze zijn speciaal voor het scheiden van uw resten van groente, fruit en eten (gfe). Bewoners van gestapelde bouw in De Esch en Kralingen-Oost en alle bewoners van Struisenburg en Kralingen-West gooien hun gfe niet meer in de restafvalcontainer, maar in de speciale gfe-containers op straat.
Veel bewoners zijn gelijk begonnen met het scheiden van gfe. U ook? Loopt u nog ergens tegenaan of hebt u vragen over het scheiden van gfe? Wij staan binnenkort in de wijk om uw vragen te beantwoorden. Wij komen naar u toe op:
- woensdag 29 mei van 12.00 tot 16.00 uur, Vlietlaan op de stoep bij de Albert Heijn
- zaterdag 1 juni van 12.00 tot 16.00 uur, Lusthofstraat op de stoep bij de Hema
Op zaterdag 1 juni is ook het pop-up milieupark aanwezig. Heeft u kleine spullen of kringgloopgoederen? Zoals een oud droogrek, kapotte waterkoker of andere spullen die u zelf kunt tillen of in een boodschappentas passen. Neem het gelijk mee. Wij helpen u graag.
Handige Tips
- Heeft u een keukenbakje bij ons opgehaald? Wist u dat dit bakje ook in de vaatwasser kan?
- Gaat u boodschappen doen of de hond uitlaten? Breng dan ook uw gfe naar de container.
- Ook uw bosje bloemen mag in de gfe-container.
Wat mag in de gfe-container?
Er mag best veel in de gfe-container: broodresten, pasta, rijst, vis- en vleesbotjes, bloemen, eierschalen, etensresten. Maar aan de andere kant luistert het ook heel nauw. Want kaasresten mogen er wel in, maar de kaaskorsten weer niet, omdat die vaak plastic bevatten.
Ook is het heel belangrijk dat u alleen biologisch afbreekbare of papieren zakjes gebruikt voor uw gfe. U herkent ze aan het Kiemplantlogo (zie afbeelding hiernaast). Gebruik geen plastic zakken of bakjes, omdat daar geen compost van gemaakt kan worden. U mag het gfe ook los, dus zonder zakje in de gfe-container gooien.
Meer tips en informatie vindt u op www.rotterdam.nl/gfe.
Gaat er iets niet goed?
Het scheiden van gfe is nieuw voor bewoners. En het inzamelen van gfe is nieuw voor ons. Veel gaat goed, maar er gaat ook nog wel eens iets niet goed. Onze collega’s doen hun uiterste best om het gfe op tijd op te halen. Is de container vol? Werkt de container of uw afvaltag niet? Meld het ons, dan proberen we het zo snel mogelijk op te lossen. Maak uw melding online via de MeldR app of via Rotterdam.nl/meldr. Of bel ons telefoonnummer 14 010.
Wat gebeurt er met uw gfe?
Ongeveer een derde van uw afval bestaat uit gfe. Als u deze resten bij het restafval gooit, wordt het verbrand. Dat is jammer, want van gfe maken we compost. In compost zitten veel voedingsstoffen voor groente, fruit, bloemen en planten. We gebruiken compost bijvoorbeeld in het groen bij u in de buurt. En ook in de landbouw. Boeren gebruiken compost als voeding voor groente en fruit. Daarom scheiden we op steeds meer plekken in Rotterdam ons gfe. Bewoners in Kralingen, die een container aan huis hebben, kunnen ook hun tuinafval scheiden.
Op vertoon van de bon in uw informatiepakket kunt u nog een gratis keukenbakje ophalen bij Stadswinkel Kralingen Crooswijk, Oostzeedijk 276. Dit kan tot en met vrijdag 31 mei van maandag tot en met vrijdag van 12.00 – 16.30 uur.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar