Jan en Anna (rechts op de foto) voor de ingang van hun winkel aan de Aegidiusstraat 65 in Kralingen.

In 1906 opende Jan Luyendijk aan de Aegidiusstraat 65 op de leeftijd van 21 jaar zijn eerste winkel in kruideniers- en grutterswaren. Zijn woonhuis bevond zich in dezelfde straat op nummer 82 A/C met daaronder een pakhuis. Ook aan de nabijgelegen Evastraat had hij een pakhuis. Al snel volgde de tweede winkel in 1910 aan de Lusthofstraat 139b op de hoek met de Sionstraat. Helaas zijn beide winkels verloren gegaan. Het winkelpand aan de Lusthofstraat door het Duitse bombardement van 14 mei 1940 op Kralingen en veel later het winkelpand aan de Aegidiusstraat vanwege de stadsvernieuwing.

Luyendijk’s werd in de stad Rotterdam vanaf de jaren dertig een bekende  kruidenierswinkel die tot het jaar 1975 beschikte over vele vestigingen in de stad.

Vele duizenden Rotterdamse gezinnen zijn door het winkelpersoneel van Luyendijk’s voorzien van levensmiddelen in één van deze kruidenierswinkels in Rotterdam, gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg 445, Zwart Janstraat 8, Kruiskade 21 (gebombardeerd), Schepenstraat 113 (noodwinkel) en Schieweg 121.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

 

Het hierover door zijn kleinzoon Bert Luyendijk geschreven boek biedt een waardevolle beschrijving van deze Rotterdamse kruidenierswinkels en is in Kralingen te verkrijgen bij boekhandel Primera aan de Lusthofstraat 59. Met het inzien van het boek doe je weer even ouderwets ‘boodschappen’.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.