Een ravage veroorzaakte de 33-jarige beroepsinbreker Marco W. oktober vorig jaar bij zijn inbraak op een woonboot aan de Crooswijkse Bocht. Twee laptops, een spaarpot, sieraden – waaronder een witgouden ring – en een horloge raakten de bewoners kwijt.

“En ze liepen een enorm gevoel van onveiligheid op na de inbraak, want het is niet alleen enorm ingrijpend als iemand je hele woonvertrek overhoop gooit. Ook dat die in al je privéspullen snuffelt”, onderstreepte de rechter de psychische gevolgen van de kraak.

Golf
Vlak na de woonbootinbraak is het trouwe lid van het boevengilde aangehouden. Drie dagen eerder sloeg hij toe in Prinsenland in de Lena Blok–Woutsstraat, waar hij nog veel meer sieraden stal, 1.400 euro cash, een handtas, autopapieren en een autosleutel. En met die autosleutel nam Marco W. ook nog eens de Volkswagen Golf voor de deur mee.

Kat
Voordat hij de kraken zette, was Marco nog maar net uit de gevangenis. Daar ‘logeerde’ hij een jaar of vier na eerdere veroordelingen voor inbraken. Ook was hij gegijzeld in de cel, omdat hij schadeclaims niet kon betalen. De reclassering was hem tijdens de gijzelingen uit het zicht verloren en zo was er niets terechtgekomen van zijn voorbereiding op terugkeer in de samenleving, stelde zijn advocate. “Maar ik zie mezelf niet als slachtoffer hoor”, haastte de inbreker zich te zeggen. “Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik had geen geld. Het is uit de hand gelopen.”

Lat
De rechter veroordeelde de Rotterdammer tot de geëiste 12 maanden cel. Justitie zal hem daarnaast nog eens 154 dagen opsluiten, omdat hij eerder voortijdig is vrijgelaten met de afspraak dat hij niet opnieuw in de fout zou gaan. Nog een jaar cel blijft er op de lat staan om hem te stimuleren na zijn vrijlating niet opnieuw uit te glijden.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor onze nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]