‘structureel fenomeen’

De racistische bejegening van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira door supporters van FC Den Bosch afgelopen zaterdag 16 november, was een veelbesproken onderwerp in het nieuws in binnen- en buitenland. Jacco Sterkenburg, universitair hoofddocent Media en Communicatie, deed onderzoek naar racisme in het betaald voetbal. Hij was onder andere te gast in Nieuwsuur om duiding te geven aan de gebeurtenis: “Als ik met profvoetballers spreek, hoor ik dat ze vaak racisme meemaken”.

Ondanks dat Van Sterkenburg niet verrast is over gebeurtenis, zegt hij het volgende: “Het expliciete karakter hiervan, dus echt in het stadion, dat zie je niet zo vaak.” Hij noemt racisme in het betaald voetbal een structureel fenomeen. Daarnaast wijst hij erop dat de in eerste instantie bagatelliserende reactie vanuit FC Den Bosch karakteristiek is voor het betaald voetbal en tot gevolg heeft dat spelers zich minder snel durven uit te spreken.

Bekijk het item in NieuwsuurOpent extern

Het onderwerp stond ook in de belangstelling van landelijke dagbladen. Zo besteedden onder andere het Algemeen DagbladOpent extern en de VolkskrantOpent extern er aandacht aan. Zij putten daarbij uit een recent gepubliceerde rapportageOpent extern over racisme in het profvoetbal, dat Van Sterkenburg publiceerde samen met Agnes Elling van het Mulier Instituut en Fiona Harmsen van Be.People in oktober 2019.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.