Na ruim 10 jaar sluit de winkel van de afdeling Rotterdam van Tesselschade-Arbeid Adelt aan de Lusthofstraat in Kralingen. De Rotterdamse afdeling begon 141 jaar geleden haar eerste winkel – men sprak toen nog van depot – aan de Vischsteeg 4. Daarna volgende een winkel in de Witte de Withstraat, die helaas door het bombardement werd verwoest. Via de Westersingel en de Botersloot vestigde de Rotterdamse tak van de verenging zich 10 jaar geleden in de Lusthofstraat. De huidige economische crisis die veel mkb-ondernemers treft, heeft helaas ook zijn weerslag op Tesselschade en de winkel brengt daardoor niet meer genoeg op, daarom gaat deze per 1 juli dicht.

Tesselschade -Arbeid Adelt, kortweg TAA, is de eerste vrouwenvereniging van Nederland. De 31 afdelingen, verspreid over het land, worden gerund door enthousiaste vrijwilligers, zonder enige vorm van subsidie. Het is een vereniging ván vrouwen vóór vrouwen met ruim 9.000 leden. TAA helpt vrouwen op weg naar economische zelfstandigheid door bij te dragen aan de kosten voor studie en opleiding. TAA biedt vrouwen de mogelijkheid handgemaakte artikelen te vervaardigen, die in de TAA-winkels worden verkocht. Daarnaast bevordert TAA dat handwerktechnieken worden bewaard.

Goede opleiding
Met contributie van leden, giften én de verkoop van handwerk betaalt de vereniging college- of boekengeld voor vrouwen die wel wíllen studeren maar het niet kunnen betalen. ,,Het is tegenwoordig zo belangrijk om een goede opleiding te hebben,” legt een Rotterdams bestuurslid uit. ,,Hoe beter je opleiding, hoe groter je kans op economische zelfstandigheid en dat is ons uitgangspunt bij Tesselschade. Wij willen vrouwen helpen om dat te bereiken.” De Rotterdamse afdeling blijft natuurlijk gewoon bestaan, maar is nu wel helemaal afhankelijk van contributie en giften om haar doel mee te bereiken. ,,Met de contributies en giften helpen we veel vrouwen naar een betere toekomst, daarom is het zo belangrijk om met verstandig met die gelden om te gaan,” gaat het bestuurslid verder. ,,De vaste lasten van het pand blijven stijgen, terwijl in crisistijd de verkoop blijft teruglopen. Helaas is het daarom het beste de winkel te sluiten. Hoe jammer we dat ook vinden.” Gelukkig zijn er voor de klanten in de regio volop uitwijkmogelijkheden: er is een winkel in Den Haag, en de afdelingen Delft en Dordrecht blijven handwerk van Tesselschade verkopen.

Laatste week
De winkel is nog tot eind juni open. De sluitingsverkoop verloopt gelukkig goed en daar is de vereniging blij mee. “Alle opbrengsten worden immers geïnvesteerd in de opleidingsfondsen voor vrouwen. En wij zijn erg blij dat de door de handwerksters met liefde en aandacht gemaakte artikelen op deze manier goed terechtkomen.” aldus het bestuurslid.”

Webwinkel
Het landelijk bestuur van TAA onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een landelijke webwinkel te starten, waardoor iedereen de unieke artikelen van Tesselschade met één muisklik kan bestellen. Het bestuur denkt daarnaast dat dit ook wat meer jonge vrouwen zou kunnen aantrekken, die immers veel tijd op internet doorbrengen.

Tesselschade -Arbeid 2 foto website

De afdeling Rotterdam bedankt haar trouwe klanten die jarenlang hun favoriete handgemaakte cadeautjes zoals smokjurken, bridgekleden, theemutsen, poppen en knuffels in de winkel kochten, en hoopt hen mettertijd online te kunnen begroeten. Meer informatie over Tesselschade-Arbeid Adelt is te vinden op www.tesselschade-arbeidadelt.nl

(ingezonden mededeling Tesselschade-Arbeid Adelt Rotterdam)