• Verkiezingen Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk 19 maart

“Als ik eenmaal binnen ben, ben ik niet meer weg te branden”, zei hij in 2010 toen hij als lijsttrekker voor het CDA op de kieslijst voor de deelgemeenteraad stond. Toch heeft Jacques la Croix (1948) zich niet meer verkiesbaar gesteld voor de gebiedscommissieverkiezingen woensdag 19 maart. Waarom niet? “Ik heb ruim 27 jaar in de deelraad gezeten. Aan alles komt een keer een eind. Zo ook aan mijn politieke carrière.” Bij een nieuwe constellatie horen volgens deze oudgediende nieuwe mensen. “Ik heb afscheid genomen van de politiek, nog wat adviezen gegeven aan mijn opvolger Cees Zwinkels en daarmee is de kous af. Tijd voor nieuwe paarden voor de wagen die de CDA-kar in Kralingen-Crooswijk moeten gaan trekken.”

door Joëlle Stapelkamp

Jacques heeft zijn werk als deelraadslid altijd met veel plezier gedaan. “Het kost zeeën aan tijd, maar als je ergens plezier in hebt, is het niet zwaar.” Bij een terugblik op zijn politieke carrière komt er een aantal punten naar voren die voor hem als deelraadslid belangrijk zijn geweest. Bijvoorbeeld de bouwplannen op het Noordelijk Niertje. Het CDA heeft die plannen tegengehouden, omdat het ten koste zou gaan van de leefomgeving. Hetzelfde geldt voor de plannen om een groot kantorencomplex te bouwen op de Kralingse Zoom. Het station had een transferium met heel veel kantoren en winkels moeten worden, maar het CDA stak daar een stokje voor. Ook het niet bebouwen van het IJsclubterrein en de oppositie tegen de megalomane sloop van Nieuw-Crooswijk stemmen hem met tevredenheid. Voor Jacques zelf was het ook een hoogtepunt dat hij acht jaar plaatsvervangend voorzitter van de deelraad was. Daar zit je volgens Jacques wat meer in de frontlinie. “De kunst van goed voorzitterschap is de oppositie goed tot zijn recht te laten komen.” Belangrijk volgens Jacques, want juist de oppositie kan voor nuances in de coalitieplannen zorgen.

De politieke carrière van de CDA-er heeft geen échte dieptepunten gekend, maar was niet enkel een aaneenschakeling van hoogtepunten. Als Jacques een dieptepunt moet noemen, denkt hij aan de enkele bestuurscrises die de deelgemeente heeft gekend. “Daar zit je niet voor in de deelraad. Je zit er voor de burger en die zit niet te wachten op gekissebis.” In de 27 jaar dat hij deel uit maakte van de deelraad zijn er twee echte bestuurscrises geweest. “Niet leuk maar het valt reuze mee, zeker als je het afzet tegen andere deelgemeenten. Bovendien hebben de kwesties het functioneren van de deelraad nooit belemmerd. Het bestuursorgaan is er niet lam door komen te liggen. De rust is altijd snel weer teruggekeerd. Dat is een verdienste geweest van alle partijen – coalitie en oppositie – in wisselende vormen. Ik ben er dan ook trots op dat ik van zo’n deelraad deel mocht uitmaken en zo de publieke zaak heb kunnen dienen.”

Jacques la Croix moet zijn werkkamer in het, nu nog, deelgemeentekantoor binnenkort verlaten.

Jacques la Croix moet zijn werkkamer in het, nu nog, deelgemeentekantoor binnenkort verlaten.

En nu?
“Voor mij verandert er niet zo gek veel. Ik heb nog een aantal bestuursfuncties in en buiten Rotterdam, dus ik blijf wel van de straat”, lacht Jacques. “Soms komt er eentje bij, dan weer valt er één af. Die adviserende en toezichthoudende functies bevallen me wel.” Daarnaast is hij nu ook dagelijks te vinden in de fractiekamer van het CDA aan de Oostzeedijk om aan zijn boek te werken. Een boek over burgernabij bestuur in Kralingen-Crooswijk en de invloed die burgers daarin hebben gehad. Het is een terugblik en daarmee een afsluiting van het hoofdstuk politiek in het leven van Jacques la Croix. Iets dat ooit – in de deelraadvergadering van 29 juni 1995 – als grapje begon, maar inmiddels toch behoorlijk serieus is geworden. “Vrijdag 28 maart moet het er zijn. Dan is de officiële afsluiting van de huidige deelraadsperiode.” Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want eerst gaat Jacques nog lekker even genieten van de sneeuw.