De afscheidsborrel voor Jolanda Copier, Cultuurscout Kralingen-Crooswijk, op donderdag 21 november in Croos (croosrotterdam.nl) was georganiseerd door Cultuur Concreet (cultuurconcreet.nl): ‘Jolanda heeft zich afgelopen zeventien jaar (eerst in Charlois, vanaf 2011 in Kralingen-Crooswijk) ingezet om alle creatieven te ondersteunen die met kunst- en cultuuractiviteiten hun gebieden leuker, socialer en aantrekkelijker wilden maken. Op 1 december ging Jolanda aan de slag als directeur voor Stichting Mooi Werk in Schiedam, project- en adviesbureau voor kunsteducatie en cultuurparticipatie (stichtingmooiwerk.nl).’

Een bonte stoet bezoekers meldde zich bij Jolanda, zoals Nico Piek, Crooswijkse organisator van Jazz in Crooswijk, Kralingse beeldend kunstenaar Willem van Hest (thans ‘artist in residence’in de Botanische Tuin Kralingen), Georges Knap en zijn partner Micheline Nijsten, van Galerie Kralingen (helaas in 2018 gesloten), historicus, sociaal ondernemer en schrijver Dik Vuik, voormalig directeur van HAL 4, Evan van der Most en (technisch) voorzitter Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, Rens van Overdam. Met Jolanda waren meegekomen haar partner kunstschilder Robert Rost, dochterje Edi (9jr.) en haar vader en moeder.

Nieuwtjes
Rens van Overdam had twee nieuwtjes: de nieuwe eigenaar van het pand in de Gashouderstraat in Kralingen, waarin Galerie Kralingen gevestigd was, heeft te kennen gegeven dat de grote zaal in de toekomst weer beschikbaar is voor culturele activiteiten én er komt een nieuwe Cultuurscout voor Kralingen-Crooswijk! De gemeente heeft daarvoor geld toegezegd.

Foto’s in hoge resolutie hier

Wapenfeiten
Jolanda heeft haar sporen achtergelaten in Kralingen-Crooswijk: de dichtregel van voormalig stadsdichter Derek Otte ‘Meerdere wegen leiden naar dromen’ op een blinde gevel aan de Crooswijkseweg (noodkreet van Bibliotheek Rotterdam: ‘We hebben een dichtregel maar geen muur’. Jolanda wist raad), het behoorlijk roze Jamin-monument, de beschildering van de af te breken huizenrij aan de Sophiakade. Inmiddels staat daar de nieuwbouw van ‘De Weg naar Kralingen’, ‘Jazz in Crooswijk’ (zal in 2020 10 jaar bestaan!) werd met raad en daad bijgestaan, Villa Zebra naar Crooswijk gehaald en als laatste wapenfeit, bemiddeling bij de totstandkoming van de ‘Kunstruimte Crooswijk’ in de voormalige Wibra aan de Crooswijkseweg.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Jolanda Copier op de Crooswijkseweg, onder de dichtregel van Derek Otte, 26 juni 2019

Moderator
Het is een greep, er was veel meer, zoals natuurlijk betrokkenheid bij de jaarlijkse Kunstroute Kralingen-Crooswijk en advisering bij Camping Crooswijk, groots cultuurevenement. Bovendien organiseerde Jolanda de zgn. Kunstborrels, vaak op bijzondere locaties. Dan trad zij op als moderator (gespreksleider) en dat vindt zo nogal leuk. Kijk dus niet vreemd op als Jolanda Copier op de een of andere bijeenkomst opeens weer voor uw neus staat. Op vrijdag 13 december zal zij de eindejaarsbijeenkomst van Kralingen-Crooswijk in BlueCity (v/h Tropicana), met de uitreiking van de Zonnetjes en de gebiedsonderscheiding ‘De Boezemvriend’, leiden. Ongetwijfeld zal zij dan weer gehuld zijn in ‘vintagekleding’. Daar lijkt ze ook dol op. Wat betekent ‘vintage’ eigenlijk? Domme vraag, natuurlijk. Je kunt het toch zien? “Kleding met een knipoog naar het verleden’.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.