Josquin, Lauridsen en Martland door Cappella Gabrieli op zondag 25 november in de Eendrachtskapel.

Als in polyfonie gespecialiseerd koor kan Cappella Gabrieli natuurlijk niet om Josquin heen. Na veelvuldig het werk van Palestrina, Tallis en Clemens doorvorst te hebben, is het nu tijd voor Joosken van der Velde.

Andrew Hallock
Voor dit programma heeft dirigent Maarten Michielsen een specialist uitgenodigd: Andrew Hallock. Andrew zingt al jaren bij Cappella Pratensis en heeft verscheidene koren begeleid in de uitvoeringspraktijk van de muziek van Josquin. Tijdens zijn repetities met Cappella Gabrieli heeft hij met de zangers gewerkt aan onder meer stemgebruik en specifieke stijlkenmerken. Het resultaat van deze bijzondere en leerzame samenwerking kunt u beluisteren op zaterdag 17 november in Den Haag en op zondag 25 november in Rotterdam.

Missa La sol fa re mi
Op het programma staat onder meer de Missa La sol fa re mi, een van Josquin’s beroemdste missen. Josquin baseerde zich bij deze mis op een uitspraak van zijn beschermheer, kardinaal Ascanio Sforza. Deze zou een verzoek van de componist tot betaling weggewimpeld hebben met een geruststellend “Lascia fare a me” (laat het aan mij over). Josquin vertaalde deze uitspraak naar zijn muzikale equivalent (la sol fa re mi) en verwerkte dit thema vervolgens op ingenieuze wijze in een mis.

Cappella Gabrieli brengt verder muziek van Morten Lauridsen (o.a. O Magnum Mysterium) en Steve Martland ten gehore. Dit concert is ook te beluisteren op zaterdag 17 november om 20.15 uur in de Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7 in Den Haag.

Zondag 25 november 15.00 uur
Eendrachtskapel
Eendrachtsstraat 95
3012 XH Rotterdam

Voorverkoop €15,00 via www.cappellagabrieli.nl
Aan de kassa €17,50
Scholieren/studenten 50% korting


Foto © Marion Smits