In 2003 is Dymphne Joosten haar tandartspraktijk begonnen aan de Voorschoterlaan. Zij bouwde de praktijk van de grond af op. De praktijk is kleinschalig van opzet; zij werkt samen met mondhygiëniste Sanne ’t Hart.

We gaan bij haar op bezoek. Dymphne ontvangt ons in de praktijk en het eerste waar ons oog op valt is de kauwgomballenautomaat op de balie.

Een kauwgomballenautomaat bij een tandarts?
“Hier zitten natuurlijk geen kauwgomballen of snoep in, maar kleine presentjes. De kinderen krijgen na elk bezoek een muntje, dat ze in de automaat kunnen doen. Dat vinden ze heel erg leuk. Ik behandel veel kinderen in de praktijk en met hen probeer ik een goede verstandhouding op te bouwen. De dingen die ik doe, leg ik uit op een manier die kinderen kunnen begrijpen. Zo noem ik de controle ’tanden tellen’ en vul ik de ‘zieke’ kiezen met ’tandenklei’. Ze mogen ook zelf een spiegel vasthouden om mee te kijken. Op deze manier is een bezoekje aan de tandarts niet alleen eng maar ook leuk en gaan kinderen vaak huppelend weer naar buiten.” Is het voor volwassenen ook leuk? “Een behandeling bij de tandarts is natuurlijk voor iedereen spannend. Daarin verschillen volwassenen niet veel van kinderen. Ook aan hen leg ik natuurlijk heel veel uit, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Ik spreek bijvoorbeeld af dat ze een teken kunnen geven als ze tijdens de behandeling iets willen zeggen of willen dat ik even stop.”

Kauwgomballenautomaat

Boven de behandelstoel hangt een microscoop!
“Dit is het meest geweldige apparaat in mijn praktijk. De microscoop vergroot enorm en dat is fijn want ik wil graag heel precies kunnen werken. Bij wortelkanaalbehandelingen kan ik daarmee beter controleren of het wortelkanaal schoon is en bij vullingen of ze goed afgewerkt zijn. Ik werk graag met materialen en apparatuur van hoge kwaliteit. Dat biedt zekerheid voor het resultaat van de behandelingen.”

Wat vind je zelf leuk om te doen?
“Ik vind alle gebieden van mijn vak interessant. Om een voorbeeld te noemen: ik houd van het vormgeven van de vullingen in kiezen. Dan is het alsof ik een klein beeldhouwwerk in de mond maak. Ik zeg wel eens tegen mijn patiënten dat ze zuinig moeten zijn op de ‘kunstwerken’ in hun kiezen! Een gebit moet namelijk goed worden onderhouden, net zo als een huis. Bij goed onderhoud blijven de kosten beperkt. Ik leg graag uit hoe je dit kunt bereiken. Een gezond gebit begint met goede mondgewoontes.”

Tandarts Joosten

Tandarts Joosten

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen voor de tandarts?
ontwikkelingen voor de tandarts? “Tegenwoordig slijten gebitten veel door erosie en tandenknarsen. Zure dranken zoals cola lossen het glazuur op. Hierdoor worden tanden en kiezen gevoeliger voor warm en koud en voor gaatjes. Om dit te kunnen herstellen, werden vroeger veel kostbare kronen gemaakt. Tegenwoordig kunnen we vaak met composieten, de witte vullingen, tanden en kiezen weer herstellen. Dat is veel minder kostbaar.”

Neem je nog nieuwe patiënten aan?
“Ik vind het leuk om nieuwe mensen in mijn praktijk te begroeten. Ik hoor graag waarom mensen naar mijn praktijk komen en wat ik voor ze kan betekenen. Het gebit is een soort puzzel. Het is mijn taak als tandarts om de best passende behandeling aan te bieden, voor zowel het gebit als de patiënt.”

Hoe kun je je inschrijven in jouw praktijk?
Dat kan via de website, www.tandartsjoosten.nl. Alle informatie en voorwaarden zijn daar te vinden. Bellen kan natuurlijk ook. Fatima, mijn assistente, kan uitleggen hoe alles werkt en eventuele vragen beantwoorden. De openingsdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Tandartspraktijk Joosten bestaat tien jaar. Alle reden voor een feestje! Als u zich nu inschrijft, krijgt u een welkomstpakketje cadeau!

Tandartspraktijk Joosten
www.tandartsjoosten.nl
Voorschoterlaan 128a
3062 KV Rotterdam
tel. 010-2019142