Vergadering Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk dd. 11 oktober bij Nivon

Door: Amel Bali

CROOSWIJK – Tijdens de afgelopen vergadering van de gebiedscommissie op 11 oktober, in het Nivon-gebouw in Crooswijk, nam Christelle Keizer afscheid vanwege haar nieuwe aanstelling als ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Ze wordt opgevolgd door Jetske Steenstra (29). Tijdens de vergadering werd  het bewonersinitiatief van Monique van der Linde voor een kerstmarkt en schaatsbaan in Crooswijk vergeleken met dat voor de schaatsbaan van vorig jaar op de Crooswijksestraat. Die schaatsbaan werd een flop. Een vergelijking die volgens commissielid Paulette Verbist kon worden gemaakt als gevolg van een slordig ambtelijk advies en uiteindelijk niks met de huidige aanvraag te maken heeft.

Christelle Keizer
Het vertrek van Christelle Keizer kon de gebiedscommissie niet zomaar voorbij laten gaan. Voorzitter Rens van Overdam bedankte haar voor haar inzet. “Je bent iemand die het goed wil doen en dat typeert jou”, besloot Van Overdam. “De opdracht die ik bij de gemeente Rotterdam ga doen, valt in het gebied Crooswijk-Kralingen en is niet verenigbaar met mijn rol bij de gebiedscommissie. Ik had ook liever de vier jaar volgemaakt, maar heb toch voor de opdracht gekozen, omdat ik op korte termijn resultaat kan boeken”, verklaarde Keizer.

Kerstmarkt en schaatsbaan
Er was door bewoonster Monique van der Linde een bewonersinitiatief ingediend voor een Kerstmarkt en schaatsbaan op het Vaandrigplein van 13 t/m 15 december. De initiatiefneemster vroeg  € 9.456. De gebiedscommissie kende het bedrag van € 8.256 toe. Er ontstond tijdens de vergadering een discussie over de vergelijking die werd gemaakt met de schaatsbaan op de Crooswijkseweg  waaraan vorig jaar € 25.500 werd toegekend.

Het initiatief voor de kerstmarkt en schaatsbaan komt van actieve bewoners uit de oude kern van Crooswijk. Deze bewoners hebben het gevoel dat de wijk niet meer van hun is. Met dit initiatief willen ze het samenhorigheidsgevoel terugbrengen, meer samenwerken en contacten opbouwen met de nieuwe bewoners. “We willen graag dat de buurt weer bij mekaar komt en dat er geen groot gat meer is tussen arm en rijk. Ik wil dat we het gat tussen de yuppen en ons, wat eigenlijk helemaal niet bestaat, weg kunnen poetsen”, zegt Chris van der Linde van café Okee. Er kan gedacht worden aan kraampjes waar kerststukjes gemaakt kunnen worden en kraampjes waar je chocomel kunt krijgen. “De kerstboom, soep en warme chocomel zullen een eigen bijdrage van café Okee zijn”, laat Van der Linde weten. “De kerststukjes die de kinderen maken zullen we naar de oudjes brengen die slecht ter been zijn.”

De Talmaschool staat volledig achter het initiatief voor de kerstmarkt en de schaatsbaan. “Wij willen graag het plein voor de school deze drie dagen omtoveren tot een echt kerstplein. Er zijn ook kinderen die nog nooit hebben geschaatst. Wij gunnen hun deze ervaring”, laat Dominique Guit, adjunct-directeur van de Talmaschool, in een brief aan de gebiedscommissie weten.

Verkeerde vergelijking
Commissielid Debora Fernald liet in eerste instantie weten dat ze het project groot opgezet vindt. Ze vergeleek het initiatief met dat voor de schaatsbaan vorig jaar waar veel geld in werd gestoken, maar waar uiteindelijk nauwelijks geschaatst kon worden. “Is het niet verstandiger om het dit jaar uit voorzichtigheid klein op te zetten? Ik weet niet of Crooswijk het kan gebruiken, als iets weer niet van de grond komt.” “Ik weet niks over vorig jaar”, reageerde Monique van der Linde. “Waarom zou het kleiner moeten?  We zijn een grote buurt. Het is juist de bedoeling dat het groot wordt opgezet, zodat iedereen bij elkaar komt.” Volgens commissielid Mohammed Anfal loop je altijd risico, of je nou groot of klein organiseert. Hij staat in ieder geval achter het initiatief. Commissielid John van Assendelft vond dat je het initiatief van vorig jaar niet moet vergelijken met dit initiatief, omdat het een andere aanvrager  betreft. “Ook de inhoud en het financiële plaatje zijn totaal anders”, zei hij. Commissielid Laura Smit vond dat er verwarring is ontstaan, omdat er een vergelijking met vorig jaar wordt gemaakt in het ambtelijk advies. Debora Fernald kwam tot de conclusie dat zij door het ambtelijk advies op het verkeerde been was gezet. ‘Een kwalijke zaak’. Ze juicht een kerstmarkt met schaatsbaan toch toe.

De volgende vergadering van de Gebiedscommissie Kralingen zal zijn op donderdag 15 november, in The Backyard Farm, Oostzeedijk 108. Aanvang: 20.00 uur. Zie voor de agenda: rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen-crooswijk


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.