Maandag 15 maart a.s. viert kinderdagverblijf Skippy , vredehofweg 25 Rotterdam haar 50e verjaardag. Helaas gezien de corona maatregelen nu even in het klein met de aanwezige kinderen, maar we hopen in het najaar ( als het hopelijk weer mogelijk is ) dit groots te kunnen vieren.

Kinderdagverblijf Skippy: 50 jaar in vogelvlucht
De start van Skippy begint in een flat in de Alexanderpolder, waar een kleine groep kinderen in een thuissituatie wordt opgevangen. Het is dan15 maart 1971. Hierna verhuist de Stichting Kinderdagverblijven Oost (dat was de formele naam indertijd) naar Kralingen, de doelstelling was: opvang van kinderen van zes maanden tot 4 jaar van werkende en studerende ouders.

Eerst werd gebruikgemaakt van een locatie vlak bij de Lusthofstraat, om daarna verder te gaan op de Korte kade. Daar wordt het kinderdagverblijf ingericht in twee (winkel)panden waar nu het kantoor zit van “van ‘t Hart autoverhuur“. Het is bijna niet voor te stellen: in smalle, maar gezellige ruimtes werden aan de linker kant de baby’s, maximaal 8 en toen nog vanaf 6 maanden en aan de rechterkant de peuters, maximaal 12, opgevangen. Ook de tuin was een klein plaatsje met een zandbak en een klimrek erin en een stukje tegels. Luiers, uiteraard waren dat nog katoenen of inlegluiers, werden door de ouders zelf meegebracht. Er waren nog geen computers, dus alle administratie werd met de hand gedaan. Zo ook het innen van de ouderbijdrage, die ouders in een papieren zakje konden afgeven. De voeding werd gehaald bij buurtwinkel van de Wal op de Korte kade en er kwam wekelijks een melkboer langs om de zuivel te brengen. Vanwege de kleine buitenruimte, liepen de medewerkers bijna dagelijks met de peuters naar het Kralingse bos om te wandelen en te spelen.

Na 15 jaar Korte kade verhuisde Skippy in 1986 naar het pand van de, om de hoek gelegen voormalige, Montessorischool op de Vredehofweg 25. In vergelijking met de Korte kade een enorm gebouw met een hele grote tuin. Uiteraard werd de locatie in stijl geopend op 1 november van dat jaar. Met zoveel ruimte was er mogelijkheid voor uitbreiding, dit werd mogelijk gemaakt doordat de Gemeente Rotterdam bedrijfsplaatsen inkocht. Er werd in 1988 een derde groep (voor baby’s) op de bovenverdieping geopend. Vanaf dat moment waren er bij Skippy gesubsidi-eerde plaatsen en bedrijfsplaatsen. De leeftijdsverdeling van de groepen werd aangepast. Er werden voortaan kinderen vanaf 6 weken opgevangen. Zo kwam er een babygroep van 6 weken tot 1,5 jaar, een ukkengroep van 1,5 tot 2,5 jaar en een peutergroep van 2,5 tot 4 jaar.

In 1996 werd het 25-jarig jubileum groots gevierd met een feest in de tuin en een heuse Skippy band gevormd door ouders. In 2006 was het wederom feest en werd het 35-jarig bestaan gevierd met kinderen en collega’s die ooit op Skippy kwamen.

Na ruim 30 jaar als zelfstandig kinderdagverblijf te hebben bestaan, fuseerde Skippy begin deze eeuw met kinderdagverblijf Marijke en werd Stichting Kinderop-vang Kralingen (SKK) een feit. De huisstijl veranderde van groen en geel naar het inmiddels welbekende rood en grijs. Na een aantal jaren onder de vlag van SKK werd besloten dat het pand toe was aan een renovatie, daarnaast bleek er een toenemende vraag. Middels een verbouwing kon een vierde groep gerealiseerd worden. In 2012 verhuisde Skippy tijdelijk naar de Waterloostraat terwijl het pand aan de Vredehofweg grondig werd verbouwd. Na 9 maanden konden we weer onze intrek nemen en kregen de groepen een nieuwe naam naar de karakters van Annie MG Schmidt: Abeltje, Otje, Floddertje en Pippeloentje.

Met veel plezier maken we alweer bijna 10 jaar gebruik van dit prachtig verbouwde pand dat inmiddels eigendom is van SKK. We zijn nu aanbeland in 2021, het jaar dat Skippy al 50 jaar een begrip is in Kralingen en omstreken!

stichtingkinderopvangkralingen.nl

Lees de PDF hieronder