• Het Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Lambertus een parel in Rotterdam

Een orgel met een klank tussen hemel en aarde ervaart de luisteraar bij het openingsconcert van de Internationale Muziekzomer Lambertus door Eric Koevoets op dinsdagavond 26 mei.

Allerlei sferen komen voorbij in de werken van Widor, Vierne en Tournemire: van mystiek tot feestelijk, van intiem tot majestueus, van verstild tot monumentaal. Voorafgaand aan het concert, dat om 20.00 uur begint, geeft Koevoets om 19.15 uur een toelichting in het parochiehuis tegenover de kerk. Na het concert is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even na te praten, bij mooi weer in de tuin. De toegang is vrij met na afloop een collecte ter ondersteuning van de organiserende stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’.

Herdenkingsjaar 2015
Het orgel in de Sint-Lambertuskerk is één van de parels van de grote nalatenschap van de orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd (1838 – 1915). Daarom maakt dit concert onderdeel uit van de Sint-Lambertus kerk orgel grNationale Concerttour, waarin de meest toonaangevende Maarschalkerweerdorgels, bespeeld door bekende organisten van Nederland, te horen zijn. Met bijna 250 orgels, waarvan de helft nog in werking, heeft Maarschalkerweerd veel betekend voor de Nederlandse orgelbouw. Hij bouwde orgels met een warme, poëtische klank en gaf toegang tot de romantische en impressionistische stijl, die in zijn tijd toonaangevend werd. De Franse invloeden, die hij in zijn orgels verwerkte naar zijn grote voorbeeld Cavaillé- Coll in Parijs, zijn bij dit concert goed te horen in de geliefde Vijfde Symphonie van Widor, de Triptyque van Vierne en de Toccata sur un Choral van Tournemire. In zijn 100ste sterfjaar wordt hij in het hele land niet alleen herdacht met concerten, maar ook met een tentoonstelling en een symposium. Meer informatie daarover is te vinden op www.maarschalkerweerd.info

Waar en wanneer?
Het concert op dinsdag 26 mei begint om 20.00 uur. De Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen, is open vanaf 19.30 uur. De toelichting begint om 19.15 uur in het parochiehuis t.o. de kerk. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Trompenburg Tuinen en Arboretum’ / ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) – metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook lambertus-rotterdam.nl, maarschalkerweerd.info en rotterdamorgelstad.nl.

Programma
Programma 26 mei 2015 – De klank tussen hemel en aarde – Eric Koevoets, orgel: Triptyque opus 58 – Matines, Communion, Stèle pur un enfant défunt – Louis Vierne (1870-1937); Toccata sur un Choral (uit L’Orgue Mystique) – Charles Tournemire (1870- 1939); Symphonie V en fa mineur opus 42 – Allegro vivace, Allegro cantabile, Andantino quasi allegretto, Adagio, Toccata – Charles- Marie Widor (1844-1937).