Dubbelexpositie en tijdschrift over Koninginnekerk – Opening op zaterdag 29 oktober in Galerie Kralingen

Met twee exposities en een speciaal tijdschrift brengen beeldend kunstenaar Jan Wagner, fotograaf Einar Been en historicus Dik Vuik de in 1972 gesloopte Koninginnekerk in Kralingen Crooswijk weer tot leven. Met tal van schilderijen over de kerk, bijzondere voorwerpen uit de kerk en opmerkelijke verhalen van oud-bezoekers, belooft het geheel een opzienbarende manifestatie te worden.

koninginnekerk-crooswijk

Klik voor groot

De Koninginnekerk (1907-1972) was meer dan een gewoon godshuis. Bezoekers kwamen er ook voor concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De kerk was bovendien een herkenningspunt voor de wijkbewoners en een icoon van architectuur in Rotterdam. Toen in 1971 de sloop werd aangekondigd, leidde dat tot luidruchtige protesten vanuit de Rotterdamse bevolking. Het mocht echter niet baten en bijna niets van het monumentale gebouw bleef gespaard.

Exposities
Nu, ruim veertig jaar later, blijkt er toch nog veel aan de verwoesting te zijn ontkomen. Na een oproep reageerden veel Rotterdammers met verhalen, voorwerpen die ze al die jaren in bezit hadden en schilderijen van de kerk. Bij de exposities in Galerie Kralingen en zorgcentrum Hoppesteyn zijn rondom de schilderijen van Jan Wagner en de architectuurfoto’s van Einar Been dan ook tal van bijzondere bruiklenen te zien, zowel van particulieren als van Museum Rotterdam.

Eenmalig tijdschrift
Ten slotte wordt aanstaande zaterdag 29 oktober het tijdschrift ‘De Mooiste’ gepresenteerd, een verwijzing naar de titel ‘Mooiste gesloopte kerk van Nederland’ die
de Koninginnekerk in 2013 verwierf. Het tijdschrift besteedt aandacht aan verhalen van oud-bezoekers, maar ook aan het werk van de architecten Barend Hooijkaas Jr. en Michiel Brinkman, dat ondanks de Rotterdamse sloopwoede nog steeds in de stad is terug te vinden. Er is aandacht voor de bijzondere architectuur van de Koninginnekerk, de acties tegen de sloop en de sporen die de kerk in Crooswijk heeft achtergelaten.

Openingen
Iedereen is welkom bij de openingen van de exposities en de presentatie van het tijdschrift. Het tijdschrift ‘De Mooiste’ kost bij de presentatie in Galerie Kralingen 10,-, daarna 12,50 in de boekhandel.

V.l.n.r.: Jan Wagner, Einar Been en Dik Vuik

V.l.n.r.: Jan Wagner, Einar Been en Dik Vuik

Zaterdag 29 oktober, 16.00 uur – Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, RotterdamKralingen en vrijdag 4 november, 16.00 uur – Zorgcentrum Hoppesteyn, Boezemsingel 100, RotterdamCrooswijk

(tekst: Dik Vuik)