Koningsdag in Crooswijk. ‘We Zijn niet bang voor een beetje regen’. Dat werd geroepen vanaf het podium op de kruising van de Rusthoflaan en Paradijslaan. Desalniettemin werden veel paraplu’s opengeklapt en werd de handel op de vrijmarkt afgedekt met zeil. Aan Koningsdag doet iedereen mee, jong en oud. Hele gezinnen streken neer op het oranjeterras van Café Eden. Daar verdrong men zich voor de buitenbar, voor een lekker fris pilsje. De dame en de heer, tegenover elkaar, alleen aan de lange, kletsnatte tafel, op de kletsnatte bank, hebben het zichtbaar naar hun zin. Achteraf bedenk je: waarom wordt er niet gereld in de stad? Oudjaar en voetbalkampioenschappen lopen daar zo’n beetje altijd op uit. Koningsdag lijkt zich daarvoor totaal niet te lenen.

Opeens verscheen burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij was bezig aan een tour door de stad en was al op Zuid geweest. Natuurlijk had het alles te maken met zijn naderende afscheid, dit najaar. Nog één keer dompelde hij zich in het bad van stadgenoten die hem door de jaren heen zijn gaan waarderen. Natuurlijk had hij bedacht wat hij zou zeggen bij gelegenheden als deze. Wat denkt u hiervan: aan de 3 pijlers van Rotterdam, de haven, de Maas en Feyenoord voegt hij een 4e toe, nl. de Rotterdammer! Applaus. En wat betreft de wrevel over al die ‘buitenlanders’: stel je voor dat je helemaal alleen bent in Rotterdam, dan loop je gillend weg! Ja toch, niet dan? Hoe dan ook, c’est le ton qui fait la musique. Als Aboutaleb z’n mond opendoet, luister je. De burgemeester mocht ook aan het rad van avontuur draaien, voor de hoofdprijs van de Oranjeloterij. Met die prijs ging de 8-jarige Stine van Hoven ervandoor. Zij kon haar huisgenoten blij maken met een servies ter waarde van € 120,-! Daarna liet de burgervader zich fotograferen met wie dat maar wilde, tot selfies aan toe.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Aan de Crooswijksebocht speelde zich de blockparty af. Blockparty? Voor jongeren, met hiphop muziek en dans. Dat was een heel ander sfeertje maar weer zeer relaxed. Met het half gezonken plezierjachtje hadden de feestvierders helemaal niks te maken. Aan het water, op de vlonders en bij Bar Alaska was het een drukte van belang. Bar Alaska lijkt een aanwinst voor Crooswijk. Jongeren vinden de zogenaamde ‘bruine cafés’ niet perse interessant. Ze zijn er te energiek voor. Maar gelukkig zijn die er nog wel voor de ouderen die van een praatje pot houden.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.