‘Die stok was geen balk…’

Een beveiligingscamera op het dakterras van een woning op de Kralingse Kerklaan legde september vorig jaar feilloos vast dat een bewoner zijn partner afroste met een halve meter lange stok. De toen 22-jarige geweldpleger ramde er op los met het eind hout op haar armen, benen en onderrug.

Artsen constateerden daarna bloed in haar urine, hetgeen wijst op een nier – kneuzing. Raadsman van verdachte mr. J. van Bel betoogde onlangs in de rechtszaal – waar de Kralinger schitterde door afwezigheid – dat er behalve de camerabeelden weinig bewijs was voor de beschuldigingen dat er sprake was van een poging tot zware mishandeling. De aframmeling met de stok zou hoogstens als ‘een eenvoudige mishandeling’ kunnen worden gekwalificeerd, gezien de afmeting van het slaghout. ,,Die stok was geen balk, was nog geen drie centimeter dik’’, pleitte de advocaat.

Bewijs
De aanklager en rechtbank echter beoordelen het huiselijk geweld als een poging de vrouw zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De rammer is bovendien schuldig aan een mishandeling mei vorig jaar van zijn ‘lief’. Toen trapte hij haar met zijn schoen tegen de schouder, op haar achterhoofd en oog. Dat toen ook haar keel is dichtgeknepen, vindt de rechter niet bewezen. Volgens de raadsman is zijn cliënt destijds helemaal niet op de plaat delict aangetroffen. ,,Dus is moeilijker te bewijzen dat cliënt de geweldpleger was’’, zei hij.

Enkelband
Een maand zat de Kralinger in voorarrest. Toen liet men hem gaan met een elektronische enkelband ter controle van de naleving van het contactverbod met de vrouw. Maar de verdachte, tegen wie Justitie vier maanden ‘zitten’ eiste, verzuimde zijn enkelband op te laden en verdween uit zicht. Daarom verzocht de aanklager de rechter na de veroordeling tot de geëiste straf de man direct op te sluiten.

(van onze rechtbankverslaggever)