Kralingse kandidaat hoopt op twee zetels voor nieuwe Europese partij Volt

Koen Janssen: ‘Ga stemmen als je het belang van Europa inziet’

Hoe komt een 25-jarige student erbij om zich nu al maandenlang fulltime (én vrijwillig) in te zetten voor een nieuwe politieke partij? Koen Janssen (25) kwam tijdens zijn masterstudie Financial Economics aan de Erasmus Universiteit voor het eerst in aanraking met de pan-Europese politieke partij Volt. Nu staat hij als nummer zeventien op de kandidatenlijst van Volt Nederland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. “M’n scriptie staat al een tijdje op een lager pitje”, aldus Koen. De Nederlandse tak van de partij bestaat officieel nog geen jaar, maar heeft inmiddels twintig lokale afdelingen, drieduizend “Vrienden van Volt” en scoort in de peilingen een à twee zetels.

‘Volt is pro-Europa. Terwijl andere partijen de EU willen afbreken, willen wij juist meer en betere samenwerking. De EU is niet de oorzaak, maar deel van de oplossing voor wat er politiek en sociaal niet lekker gaat in Europa. Alleen samen komen we verder.’

Volt is de eerste partij die in alle landen van de EU actief is en is daarmee de eerste Europese partij. Eind mei doet Volt met dezelfde naam en hetzelfde programma in acht EU-landen mee aan de verkiezingen. Alleen de kandidatenlijst is nog per land verschillend. Nederlands lijstrekker is Reinier van Lanschot (29). Het ‘partijkantoor’ is een gratis beschikbaar gestelde ruimte op een bedrijvenpark in Amsterdam. Koen reist voor het ondersteunen van evenementen veel op en neer tussen dit kantoor en Rotterdam, waar hij nog altijd welkom is om op zijn oude studentenhuis in Kralingen te overnachten.

Is Europa werkelijk zo belangrijk dat je daarvoor maanden onbetaald aan het werk gaat? ‘Ja,’ zegt hij. ‘Ik heb het gevoel dat onze manier van leven op het spel staat. We zijn in Europa een eiland van vrijheid, welvaart, democratie en gelijke rechten. Ik heb genoeg van de wereld gezien om te weten dat Europa veruit het beste continent is om te leven en te werken. Laten we die waarden vooral beschermen. Natuurlijk is de EU verre van ideaal en zijn er grote kwesties die om een oplossing vragen, maar dat lukt alleen door samen te werken.’

Koen Janssen komt oorspronkelijk uit Peize (Drenthe), ging naar het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, volgde een jaar vakken aan Universitat de Barcelona, en verhuisde vervolgens naar Rotterdam (Kralingen) om de bachelor Economie en Bedrijfseconomie en master Financial Economics te volgen.

Dit is een bericht van Volt Nederland.

www.voltnederland.nl

Weet u nog niet wat u gaat stemmen kijk op de Stemwijzer