Kralingse Marian Remmerswaal is weer ’s afgereisd naar Ghana om te kijken hoe het gaat met het streekziekenhuis ‘Theresa Hospital’ in Asuoso. Mede door haar toedoen, die al tientallen jaren geleden begon, is die medische voorziening daar tot stand gebracht. De Ster verzocht Marian foto’s en info te sturen.

In Ghana is met bijdragen van Eyes on Ghana Foundation, particulieren, fondsen en ‘Wilde Ganzen’, het streekziekenhuis gebouwd in het plattelandsdorp Asuoso. Die verving de kliniek in het nabije Akim Akroso. Die was te klein geworden en er waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Daar was Marian ook bij betrokken. Het nieuwe streekziekenhuis, ‘Theresa Hospital’ ging open in 2016. De geboden medische zorg bestaat uit een polikliniek met laboratorium, een uitgebreide oogkliniek, inclusief een grote optische afdeling, een oog-operatieafdeling en een moeder-en-kind kliniek.

De algemene gezondheidszorg is verbeterd. Behalve voor oogoperaties is er een operatiekamer beschikbaar voor algemene, eenvoudige operaties. Ook interne ziektes kunnen worden behandeld in het streekziekenhuis.

Wilde Ganzen
De kliniek in het nabije Akim Akroso was hard aan vervanging danwel uitbreiding toe. ‘Wilde Ganzen’ financierde 50% van de nieuwbouw. De overige 50% werd bijeengebracht door partriculieren, fondsen en Eyes on Ghana Foundation. Al vele jaren geleden bekommerde Kralingse en verpleegkundige Marian Remmerswaal zich met name om de oogzorg in Ghana, met als resultaat de kliniek in Akim Akroso. Voor de nieuwbouw in Asuoso werd de Eyes on Ghana Foundation (stichting) opgericht.

 

Moeder en kind
Het gaat vooral om de zorg voor moeder en kind. Bij de verbetering daarvan zijn hygiëne en voeding belangrijk. Meer kinderen én moeders blijven leven na de bevalling, dankzij de begeleiding en nazorg.

Zonnepanelen
Marian Remmerswaal meldt dat de kosten van elektriciteit in Ghana hoog zijn en dat de stroom vaak uitvalt. Zonnepanelen zijn daarvoor de oplossing. Het geld daarvoor is niet een-twee-drie voorhanden. Wilt u helpen?

Donaties zeer welkom, óók in natura! De bankrekening van stichting Eyes on Ghana: NL56 INGB 0006203520.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.