Waar is de mens?
Donderdag 12 oktober was de opening van de expositie ‘Waar is de mens?’, bij Europoort Meubelen aan de Admiraliteitskade. ‘Randje Crooswijk’, aldus de organisatie en ondergronds, want in de gewelven van het voormalige gemaal.

Elise Marcus visualiseert met haar project ‘Mother Earth Network’ een nieuwe manier van communiceren met het ecosysteem. Zie www.motherearthnetwork.nl.

Kayleigh Smetsers heeft bij zichzelf vastgesteld dat ze zich eigenlijk altijd verveelt en doet daar wat mee. Zie: www.kaileighsmetsers.nl.

Barbara Boers symboliseert met een serie foto’s van landschappen, ‘Don’t push the river’, de rouw die volgt op het verlies van een dierbare aan een zelfgekozen dood. Zie: www.barbaraboers.nl.

Romina A. Ciaffi toont het illustratieve, korte verhaal ‘Maturity’. Zie: www.ciaffi.ink.

Pip Passchier laat in haar werk ‘Offside’ zien dat verschillende stadse omgevingen tot verschillende (bal) sporten leidt. Vermenging van sport en kunst. Zie: www.facebook.com/pip.passchier

Street Art in Crooswijk
De opening van het Crooswijkse weekend van de Kunstroute was op vrijdag 13 oktober in ‘Croos’ aan de Exercitiestraat. Van daaruit werd een tocht, georganiseerd door Rewriters, ondernomen langs de vele street art en graffiti in Crooswijk, onder leiding van Tymo Ferenc de Laat (MeLikePainting). Hij maakte onder meer de gigantische muurschilderingen op het Schuttersveld (combinatie oorlogsschip, walvis en schildersgerei). Via ‘rewriters rotterdam route’ kan nu ook een app worden geladen met heel veel informatie over de straatkunst in Crooswijk.

Ateliergebouw Pootstraat
Op vrijdagavond 13 oktober gingen de deuren open van Ateliergebouw Crooswijk. Met tentoonstelling en open ateliers bij Angelo Evelyn, Ineke Hekking, Montebasso, Dina Vos, Tom Waakop Reijers, Danny van Walsum, Machteld Wijlacker en Vera Witleer. Directeur van SKAR Olof van de Wal stak een praatje af waarin hij aankondigde dat de gemeente Rotterdam van zins is het aantal vierkante meters voor kunstenaars uit te breiden van 5.000 tot 15.000. Daarvoor werd geapplaudisseerd. Naar de kolossale os van Tom Waakop Reijers moest even worden gezocht maar dat was zeer de moeite waard.

Rumoer aan de Rotte / Brouwerij Crooswijk
Stichting Plezierrivier De Rotte (zie Facebook) organiseerde het openlucht evenement ‘Rumoer aan de Rotte’ op zaterdag 14 oktober, bij hun ‘Huiskamer’ aan de Kerkhoflaan. Met muziek, dichters, beeldende kunst en hapjes en drankjes. Aan de overkant, aan de Linker Rottekade kon een bezoek worden gebracht aan Brouwerij Crooswijk. Zie: www.brouwerijcrooswijk.nl/. Lokaal en eigenwijs en voor de ‘abonnees’ elke maand vier unieke speciaalbieren.

Live Painting
Op zondag 15 oktober waren op het Schuttersveld de volgende straatkunstenaars aan het werk: Tymon (MeLikePainting), Mr. JUNE (The Bushwick Collective), Ready2Rumble, Thor (CFH/Lastpak) een een aantal ‘special guests’.

Zie voor het volledige programma: www.kunstroutekralingencrooswijk.nl.

Nog niet voorbij!
Coördinator van Kunstroute Kralingen-Crooswijk Willem van Hest laat nog het volgende weten:
Op verschillende plaatsen is nog werk te zien van de route.

  • de fantastische foto’s van de Peter Martens in De Alliantie, Weteringstraat 328, t/m 22 oktober
  • Jack de Deugd bij jordy’s op de Vlietlaan
  • Louky Scheltema, Diet van Velzel, Sylvie Overheul, Michiel Boelaarts, Marcel Koeleman en werk van Willem van Hest in De Nieuwe branding in Crooswijk
  • Marita Beukers heeft een prachtige etalage in de Annastraat
  • werk van Annejole Jacobs-de Jong en Willem van Hest in Fleurs Depot, tussen prachtige landelijke en industriële meubels en accessoires, IJsclubstraat 13
  • Lijstenmakerij Pergamon in de Waterloostraat met werk van o.a. Gary Wing
  • Ad Vermeer met foto’s in De Steek, hoek Waterloostraat en Lusthofstraat

Bekijk hier foto’s van de Kunstroute Kralingen Crooswijk 2017