Fotograaf: Rhalda Jansen | Gemeente Rotterdam

Als je 18 wordt ligt de wereld aan je voeten. Als volwassene mag je ineens van alles. Maar die verworven rijkdom brengt ook veel nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Wat jongeren allemaal mogen, maar ook moeten regelen, is te vinden in de Kwikstart app. Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, Jeugd, Taal) presenteerde de app vrijdag 21 januari op het Zadkine tijdens een les armoede- en schuldenpreventie.

Met Kwikstart wil de gemeente Rotterdam jongeren een steuntje in de rug geven op hun moment in hun leven dat er veel op hen afkomt. De keuzes die jongeren maken als ze volwassen worden, kunnen bepalend zijn voor de jaren die komen. Om de juiste keuzes te kunnen maken en nieuwe mogelijkheden te kunnen benutten, hebben ze betrouwbare informatie nodig. Die informatie is te vinden in de Kwikstart app en op de website kwikstart.nl. Wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal: “We bieden jongeren ook een boekje aan dat we samen met het Nibud maken. Met deze een app en website erbij kunnen we jongeren nog beter bereiken“. De kwikstart app zet alles wat jongeren moeten regelen op een rijtje, zoals DigiD, zorgverzekering en studiefinanciering. Daarnaast geeft de app handige informatie en tips over wonen, geldzaken en (mentale) gezondheid. Kwikstart vertelt jongeren waar in Rotterdam je moet zijn om zaken te regelen. Maar ook waar ze terecht kunnen als ze er zelf niet uitkomen. Bijvoorbeeld met geldzorgen of mentale problemen.

Kwikstart is een initiatief van Stichting Kinderperspectief. De gemeente Rotterdam en Leiden én jongeren uit deze steden zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de vernieuwde app en website. Hierdoor kan iedere gemeente in Nederland nu lokale informatie aan de app toevoegen. Kwikstart is onderdeel van Rotterdam. Sterker door jongeren. De gemeente Rotterdam heeft dit plan samen met jongeren en organisaties in de stad gemaakt om jongeren tijdens en na de coronacrisis te ondersteunen.

Wethouder Judith Bokhove presenteerde Kwikstart aan studenten van het Zadkine die 18 worden en ging met hen in gesprek. Op de mbo-school is veel aandacht voor zelfredzaamheid en krijgen studenten financiële educatie. Deze maand staan er bijvoorbeeld gastdocenten van MoneyWays voor de klas. Zij geven lessen in armoede- en schuldenpreventie.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.