Afbeelding: Wikipedia © Hans Muller

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen: Toename lachgas aso’s in het Rotterdams verkeer

Geacht college,

Gisterochtend was het weer raak in de Rochussenstraat. Maar liefst vijf auto’s raakten beschadigd doordat er een bestuurder onder invloed van lachgas uit de bocht vloog en een rij geparkeerde auto’s ramde. Na de crash vluchtte de bestuurder, en ging er te voet vandoor. Dit is niet de eerste keer dat het raak was in de Rochussenstraat. In korte tijd zijn er acht auto’s van buurtbewoners beschadigd door automobilisten (waarschijnlijk) onder invloed van lachgas.

Vanuit alle hoeken van de stad komen de signalen binnen dat de overlast door lachgasgebruik onder bestuurders toeneemt. Rotterdammers moeten veilig over straat kunnen en dat wordt nu in sommige straten van Rotterdam onmogelijk gemaakt doordat er met grote regelmaat ballon slurpende automobilisten ongecontroleerd door de straat racen. We moeten koste wat kost voorkomen dat er binnenkort opnieuw een dodelijk slachtoffer valt door het asociaal gebruik van lachgas achter het stuur. Het is de hoogste tijd om nu hard in te grijpen. Vandaar onderstaande vragen aan het College:

1. Kan het college een overzicht geven van de verkeersincidenten in het afgelopen jaar waar (vermoedelijk) lachgas in het spel was?
2. Welke middelen en handhavingsmogelijkheden worden er momenteel ingezet om lachgasgebruik in het verkeer tegen te gaan?
3. Kunt u aangeven hoe vaak er gehandhaafd is het afgelopen jaar op overlast gevend lachgasgebruik, sinds dit opgenomen is in de APV?
4. Kan deze inzet geïntensiveerd worden? 5. Welke additionele maatregelen kunnen er genomen worden met betrekking de handhaving op lachgasgebruik in het verkeer en de preventie van het gebruik van lachgas?
6. Bent u bereid om een intensieve lobby naar het rijk te voeren om het wetgevingstraject met betrekking tot verbod op en handhaving van lachgas te versnellen?
In Duitsland krijgen personen niet alleen een boete op de mat als ze geflitst worden, maar ook de foto met bewijslast. Je ziet jezelf achter het stuur zitten:

7. In afwachting op handhavingsmogelijkheden op lachgas, is het maken van foto’s van overtredende bestuurders een mogelijkheid om het lachgas gebruik in het verkeer tegen te gaan?


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.