Het in Amsterdam gevestigde ICP Orchestra is een voorbeeld voor improviserende musici over de hele wereld.  een unieke kruising tussen bigband en strijkorkest. ICP koppelt swing aan avant-garde, met een gezonde dosis absurdisme. ICP speelt op donderdag 18 december 2014 in Pro Rege

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, een unieke kruising tussen bigband en strijkensemble, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese klassieke muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo bleek uit recensies tijdens de meest recente internationale tournee. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’

Het repertoire van ICP bestaat grotendeels uit composities van pianist Misha Mengelberg. Geïnspireerd door Duke Ellington koos hij voor musici met heel verschillende achtergronden, ieder met een geheel eigen stijl. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire).

Donderdag 18 december 2014

Pro Rege
Rotterdam Kralingen
Oude Dijk 113
aanvang : 20.00
Reserveren: via www.icporchestra.com
Informatie: www.muzikc.nl

 

ICP