Niet alleen tijdens voordrachten en signeersessies ontmoet het publiek schrijvers tijdens het Lezersfeest. Op 9 november a.s. vanaf 20.00 uur zijn er in de Centrale Bibliotheek nog meer bijzondere ontmoetingen te beleven. Zo interviewt Jeroen S. Rozendaal sterke vrouwen over hun boeken op het Vrouw als mens- podium, hebben de programma’s in het Bibliotheektheater één ding gemeen: het snijvlak tussen literatuur en muziek en biedt Luiletterland literaire verrassingen.

Saskia Noort (© foto Cornelie Tollens)

De vrouw als mens: ook een interessant podium voor mannen
Dit wordt de eeuw van de vrouw! Ze streven mannen voorbij: ze doen het beter in het onderwijs, zijn minder vaak werkeloos, en bedrijven met vrouwen aan de top doen het beter. Jeroen S. Rozendaal interviewt op dit De vrouw als mens-podium op de derde verdieping verschillende sterke vrouwen: historica Els Kloek (1001 vrouwen), documentairemaakster Sunny Bergman over haar boek Sletvrees, Jutta Chorus over een van de sterkste vrouwen van Nederland: Beatrix, Manon Uphoff over hoe het is om de Opzij Literatuurprijs te winnen en Nederlands meest succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Schrijfster Nelleke Noordervliet en fluitist en zangeres Marieke Schneemann brengen tussendoor YOU WOMAN, met muziek, woord en beeld.

Sunny-Bergman-(c)-Merlijn-Doomernik-RV
Sunny Bergman (© foto Merlijn-Doomernik)

Bibliotheektheater: tussen literatuur en muziek
Het Bibliotheektheater heeft een heel aparte plek tijdens het Lezersfeest: daar vinden muziek en literatuur elkaar. Jan Brokken brengt bijvoorbeeld Baltische Zielen, en neemt je mee door de geschiedenis van Estland, Letland en Litouwen, begeleid door prachtige Baltische muziek van o.m. Arvo Pärt en Esther Mägi. In de Muur on tour bezingen de letteren van Bert Wagendorp, Bas Steman, Peter Ouwerkerk en Peter Winnen én de muziek van JW Roy de romantiek van het wielerleven. Singersongwriters, poets, schrijvers en bands zijn de vaste ingrediënten van de Speyksessies. De rode draad is de verhalende kracht van de optredens met On Eva, Raoul de Jong, Daniël Vis en Saint Helena Dove.

Wagendorp-Bert-(foto-AnnaleenLouwes)-kl Brokken-Jan---nov-12-(rechtenvrij-Merlijn-Doomernik)
Bert Wagendorp (© foto Annaleen Louwes)        Jan Brokken (© foto Merlijn Doomernik)

Luiletterland: literaire verrassingen, actief relaxen & passief meedoen
Op de eerste verdieping wacht het publiek een aantal heerlijke literaire verrassingen. Zoals in de Vloeibare Woordenwinkel, voor een verrassende cocktail van poëzie, beats en drank. Niemand zit meer om woorden verlegen. Ilona Verhoeven, schrijfster van absurde, korte verhalen neemt exclusief voor Luiletterland haar overheadprojector mee, voor literair-beeldende minivoorstellingen en foto’s uit de Schaduwcollectie. De ILLUMAT van het Goethe Institut vervult letterlijk elke wens: werp je wens in de machine en de automaat spuwt er een persoonlijke tekening uit. En dit is nog niet eens het enige dat Luiletterland te bieden heeft…

Het Lezersfeest
Ontdek de mens achter de schrijver tijdens interviews, geniet van fijne, mooie of humoristische voordrachten, laat je literair verwennen in Luiletterland, zie eens een andere kant van die ene beroemde auteur op de dansvloer en spreek de schrijvers zelf tijdens het signeren. Want: schrijvers die je nu leest, ontmoet je op het Lezersfeest!

Zaterdag 9 november
20.00 – 02.30 uur
Centrale Bibliotheek Rotterdam
Hoogstraat 110
www.lezersfeest.nl
kaartverkoop:
voorverkoop via www.lezersfeest.nl en verschillende voorverkooppunten in Rotterdam: €19,50 | student, CJP, bibliotheekleden: €17,00 | Rotterdampas € 15,-. op de avond zelf aan de deur: € 24,50.