Duurzaamheid is een onderwerp wat hoog op de agenda staat bij veel bedrijven. Duurzaamheid kan je niet alleen strategisch toepassen, maar ook op kantoor. Inspiratie nodig? In dit artikel lees je vijf tips waarmee je een duurzaam kantoor creëert.

  1. Koop planten

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan over het effect van planten op medewerkers. Daaruit blijkt dat kantoormedewerkers een stuk productiever worden wanneer er planten aanwezig zijn. Deadlines worden gemakkelijker gehaald, zodat er zelfs tijd overblijft om een nieuwe herschel rugzak  uit te zoeken.  Daarnaast brengt groen meer sfeer en zelfs het aantal ziekmeldingen daalt. En dat is nog niet alles, want planten zuiveren de lucht en zijn goed voor het milieu.

  1. Energie

Hoe zit het met het energieverbruik? Check hoe het met de verlichting zit. Kies bijvoorbeeld voor lichtsensoren. Controleer of alle apparatuur energiezuinig is en zet ze niet op stand-by, maar uit als je ze niet gebruikt. Ook kan je kijken hoe het zit met de isolatie. In 2023 is het verplicht om over een energielabel C voor je kantoorpand te beschikken.

  1. Meubels

Let bij het aanschaffen van nieuwe meubels erop of ze gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Kies voor goede kwaliteit, want goedkoop is duurkoop. Ook voor medewerkers is het fijn om comfortabel te kunnen werken. Bovendien zijn meubels die langer mee gaan beter voor het milieu. Kies voor iets wat tijdloos is, want ook over vijf jaar moet het er goed uitzien.

  1. Koffie en thee 

Bij de aanschaf van kantoorartikelen of het kopen van een rugtas of kinderrugzak wordt vaak wel gecheckt of het gemaakt is van duurzaam materiaal, maar doe dat ook als het gaat om koffie of thee. Ga voor duurzame koffie of thee, het is een makkelijke aanpassing met een groot resultaat. Bedenk dat er heel wat koffie gedronken wordt op een werkdag.

  1. Gebruik minder papier

Vroeger was het heel normaal om alles uit te printen. Probeer als het kan om alles online te doen. Voor sommige medewerkers kan het wennen zijn, maar het is een kleine aanpassing die veel effect heeft op het milieu.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.