Zaterdag 20 juni a.s. is door heel Kralingen het Midzomerfestival. Van Trompenburg tot de  jubilerende Botanische tuin zijn er allerlei bijzondere activiteit. In  Centrum Pro Rege vindt ’s middags een concert plaats dat heel duidelijk in het teken staat van de zomer.

Jenny-haisma

De bekende sopraan Janny Haisma zingt “Nuits’été” van Hector Berlioz en “Summertime” van Gershwin. Deze werken hebben beide veel met romantiek en intimiteit te maken, maar zijn volkomen verschillend. Het werk van Berlioz wordt gerekend tot de hoog-romantiek. Wat niet betekent, dat zijn werk alleen maar rozengeur en maneschijn is. Integendeel “Nuits d’été is behoorlijk heftig. Berlioz was geïnspireerd door de muziek die Mendelssohn schreef bij Shakespeare’s

Celia-Garcia-Garcia02

Midsummernightsdream, maar de dromen van Berlioz pakken heel anders uit.  Gersh  win schreef “Summertime” als een aria in zijn opera Porgy and Bess. De song heeft de intieme sfeer van een wiegenlied. Jenny Haisma wordt begeleid door de Spaanse pianiste Celia Garcia Garcia, een laureaat van Codarts die o.a. ook met het Rotterdams Philharmonisch Orkest optrad.

Na de pauze is er een optreden van de ensembles “Intermezzo” en “Concerto Grosso” van het Hellendaal Instituut. Als er één muziekstuk hoort bij midzomer, dan is het wel het derde deel van “vier jaargetijden” van Vivaldi. Je hoort de wind door het koren, de zeisen van de maaiers en de ruwe kreten van de vogels die zich te goed doen aan het graan. En dan is er opeens onweer. De celliste moet even heel hard werken. Maar het onweer drijft voorbij en het is weer helemaal zomer. Vivaldi was tijdens zijn leven al bekend als een componist die pakkende muziek schreef. Bach bewonderde Vivaldi, zoals Vivaldi veel respect had voor Bach.

Hawijch_Elders04-700x466

Maandenlang hebben de kinderen van het strijkersensembles Intermezzo o.l.v Katja Dirven en Concerto Grosso o.l.v. Mikhael Zemtsov geoefend om hun partij onder de knie te krijgen. Soliste is het jonge talent Hawijch Elders. Zij is de perfecte vertolkster van Vivaldi’s meesterwerk.

Het wordt genieten! Op zaterdag 20 juni in Centrum Pro Rege. Als u om 15.15 komt kunt u de inleiding horen van de programmeur van stichting Muzikc. Anne Gercama over de uit te voeren muziek.

De entree prijs van € 15.- is inclusief consumptie en inleiding.
Kinderen htot 16 jaar hebben gratis toegang.
Centrum Pro Rege staat in het hart van Kralingen: Oudedijk 113.
Vlakbij metro Voorschoterlaan en Gerdesiaweg.
Lijn 7 stopt voor de deur.

MC_20juni2015_Midzomerfeest_X_1a