• Tropicana werd Blue City met Aloha – bar, restaurant, koffie, terras en stadspark

Het tropisch zwemparadijs dat Tropicana ooit was, is al tijden niet meer. Na jaren van leegstand verrijkte Femke Snijders (32) zo’n drie jaar geleden de plaatselijke horeca met restaurant, koffiebranderij en bar Aloha en zorgde daarmee voor een nieuwe (voorlopige) bestemming van dit indrukwekkende pand aan de Maasboulevard. ‘Tropicana is een icoon dat hoort bij de stad. Ik vind dat we moeten koesteren wat we bouwen en niet zomaar alles moeten slopen.’

door Joëlle Stapelkamp

Femke werd, als oprichter van ontbijt- en lunchroom Picknick, benaderd via een tussenpersoon van de projectontwikkelaar die op zoek was naar een tijdelijke invulling van het pand. ‘Hij vond het concept van Picknick, biologisch en duurzaam, interessant. Vanuit dat inzicht heeft hij mij benaderd. Ik heb geen moment getwijfeld, want ik vind het belangrijk dat dit soort plekken behouden blijven. Het ging om een tijdelijke invulling (we kregen uiteindelijk een vergunning voor vijf jaar), dus ik dacht gelijk aan een pop-up-achtig zomerterras.’

Van pop-up tot blijvend
Het was een succes, maar om het hele jaar door goed te kunnen draaien, moesten er meer investeringen gedaan worden. Een onzekerheid was echter de pandeigenaar. Als die andere plannen had, zouden investeringen vergeefs zijn. Gelukkig was daar investeerder Wouter Veer die met zijn stichting ifund op 7 oktober 2015 het hele pand kocht en daarmee de toekomst van het restaurant en de bar veilig stelde. Er konden diepte-investeringen worden gedaan en Aloha onderging een grondige verbouwing.

Aloha
De nieuwe Aloha telt twee restaurants; een brasserie die de hele dag geopend is en een table d’hôte met ‘s avonds een wisselend 3-, 4- of 5-gangendiner. Het is mogelijk de ruimte volledig of deels af te huren voor feesten of bedrijfsevenementen. Iedere laatste vrijdag van de maand is er een silent disco in de voormalige wildwaterbaan. Ook aan de kids is gedacht. Wekelijks is er op zondag een activiteitenprogramma ‘Mama Ananas’ voor kinderen vanaf vier jaar. Naast Aloha zijn in het pand ook kantoren en (voedsel)makers gevestigd die werken met reststromen of producten uit de stad.

Blue City
Het voormalig zwemparadijs is niet meer en Tropicana zal voortaan doorgaan onder de naam Blue City. Volgens Femke is het een iconisch pand met een Rotterdams karakter: uniek, rauw en eigenzinnig. ‘Tropicana is een emotie voor veel verschillende Rotterdammers en ik ben blij dat het pand een prachtige invulling krijgt en behouden blijft!’ De grote make-over zit er inmiddels bijna op. Vanaf vrijdag 25 maart zal Aloha de deuren weer openen en is iedereen welkom om er van de zon (hopelijk), een drankje, hapje en het prachtige uitzicht op de Maas te genieten.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)