• Muzikc-serie Bach4Ever in Kralings zalencentrum Pro Rege

Saxofonist Henk van Twillert en pianist Tjako van Schie speelden zaterdagmiddag 17 oktober tijdens het eerste van de 5 concerten van de Muzikc-serie Bach4Ever in Pro Rege in Kralingen. Er werd niet alleen mooi muziek gemaakt door beide heren maar tussendoor ook een soort van college over (Johann Sebastiaan) Bach gegeven door Henk van Twillert. Ook dat bleek hij goed te kunnen, zij het dat Van Schie hem af en toe met zijn feitenkennis te hulp moest schieten. De twee muzikanten spelen al zo’n 30 jaar (vaak) samen.

De serie ‘Bach4Ever’ laat de veelzijdigheid van Bach zien. Henk van Twillert is een groot kenner van de muziek van Bach. Hij is de eerste geweest die alle cello suites van Bach speelde op baritonsaxofoon. Vorig jaar promoveerde hij in New York op zijn proefschrift over de uitvoering van de muziek van Bach op saxofoon. Daarvan is een goed leesbare versie gemaakt die thans te koop is bij boekhandel Amesz aan de Voorschoterlaan in Kralingen. Voor de muzikaal onderlegde fijnproevers!

Verdes anos
Het concert van jongstleden zaterdag bracht niet alleen cello suites van Bach (1e en 5e) maar er werden ook zijstapjes gemaakt. Tjako van Schie speelde solo de aria uit de 25e Goldbergvariatie en gezamenlijk speelde de heren het wereldberoemde ‘Verdes anos’ van de Portugese gitarist/componist Carlos Paredes. Dat muziekstuk zou zijn geïnspireerd op het menuet uit een van de cello suites van Bach. Wist u dat tijdens de pauzes van de repetities/opnames van de Beatles in de studio aan Abbey Road voortdurend Bach werd gedraaid? Dat op aandringen van John Lennon. Veel popmuzikanten zijn schatplichtig aan Bach, zoals, houd u vast: Lady Gaga, de Beatles (Michelle, ma belle en de baslijnen van veel nummers), Procol Harum (A whiter shade of pale), Paul Simon, Rick van der Linden/ Ekseption (zeer populaire bewerking van Bachs Air). Sterfotograaf Winish Chedi was op tijd.

Lineaire polyfonie
Opmerkelijk was het betoog van Henk van Twillert tussen de muziek door over de ‘lineaire polyfonie’, veelvuldig toegepast door Bach. Dat lijkt in te houden dat de meerstemmigheid wordt gesuggereerd. Niet echt gespeeld, wél gehoord!

Henk van Twillert 43

Kaarten
De toegangsprijs bedraagt aan de zaal 17,50,-; in de voorverkoop 15,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek (Donner), Coolsingel 119. U kunt ook reserveren via kaarten@muzikc.nl.

Wijkbus
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn en de Muzikc concerten willen bezoeken, kunnen gebruik maken van de Wijkbus. De kosten voor een enkele reis zijn 1,50 (leden) en 1,75 (niet-leden). Het lidmaatschap van de Wijkbus bedraagt 5,-. Telefonisch aanmelden: 010-2171919. Graag minimaal 1 dag voor het concert.

Programma Bach4Ever
In de Muzikc-serie (www.muzikc.nl) ‘Bach4 Ever’ wordt de muziek van Bach als uitgangspunt genomen voor 5 bijzonder boeiende concerten met bekende musici. De volgende concerten:

Zaterdag 21 november 2015, aanvang 15.00 uur, ‘BRISK’, blokfluitkwartet o.l.v. Bert Honing, oude en nieuwe muziek.

Zaterdag 12 maart 2016, aanvang 15.00 uur, duo ‘Sax & Stix’, een ongebruikelijke combinatie van saxofoon en percussie.

Zaterdag 19 maart 2016, aanvang 15.00 uur, pianist Ivo Janssen met toccata’s van Bach, afgewisseld met hedendaagse toccata’s van o.a. Michiel Borstlap en Louis Andriessen.

Vrijdag 22 april 2016, aanvang 20.00 uur, het internationale saxofoon ensemble ‘Vento do Norte’ (10 musici) o.l.v. Henk van Twillert, speelt Bach en nog veel meer.

Inmiddels staan er ook anderssoortige Muzikc-concerten op het programma. De Ster houdt u op de hoogte en u kunt kijken op www.muzikc.nl.

Locatie
Zalencentrum Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam- Kralingen is te bereiken met tram lijn 7 en de metro Calandlijn: halte Voorschoterlaan. Parkeren in de buurt door de week na 18.00 uur en in het weekend gratis.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]