De afgelopen weken kregen woningen met ruimte voor huiscontainers, zoals een voor- en/of achtertuin, nieuwe huiscontainers. Bij het vervangen van de oude huiscontainers kregen bewoners er een extra container bij. Deze gebruikt u om uw afval van groente, fruit, eten en tuin mee te scheiden van uw andere afval.

We hopen dat bewoners veel gebruik gaan maken van de nieuwe huiscontainers. Want laten we ons milieu verblijden door ons afval te scheiden!

Waarom gfe+t scheiden?
Meer dan 40% van ons afval bestaat uit gfe+t-afval. In Rotterdam zijn dat ongeveer 8 miljoen vuilniszakken per jaar. Dit willen we flink verminderen door het gfe+t apart op te halen. Van dat afval wordt iets nieuws gemaakt: compost. Compost is voeding voor planten. Het wordt op veel plekken gebruikt, onder andere in de Nederlandse landbouw. Bloemen, planten, groenten en fruit hebben compost nodig om te groeien. Uw gfe+t-resten zijn dus waardevol voor het groen. Om het afval zoveel mogelijk een nieuw leven te geven, zijn gemeenten vanaf 2024 verplicht gfe+t gescheiden in te zamelen.

Tips
Het scheiden van gfe+t is nieuw. Om u te helpen delen we een paar eenvoudige tips:
1. Verzamel resten van groente, fruit en eten in een bakje, die u handig op het aanrecht of in een keukenkastje plaatst. Zo raakt u er gemakkelijk aan gewend.
2. Gebruik biologisch afbreekbare zakjes in uw afvalbakje, die u ook in de gfe+t huiscontainer mag gooien. U herkent ze aan het kiemplantlogo.
3. Leeg het bakje regelmatig, dagelijks of om de paar dagen. Wel zo fris en gemakkelijk.
4. Dikke takken, boomstammen en -stronken zijn grof tuinafval. Daar kan geen compost van gemaakt worden. Lever dit gratis in bij een milieupark of laat het gratis door de gemeente ophalen. U maakt een afspraak via www.rotterdam.nl/ophaalafspraak of u belt ons via telefoonnummer 14 010.

Geen ruimte voor huiscontainers?
Voor iedereen die in een woning woont waar geen ruimte is voor huiscontainers, een appartement of bovenwoning bijvoorbeeld, verandert later dit jaar of begin volgend jaar het scheiden van afval. De gemeente plaatst dan containers voor groente-, fruit- en etensresten (gfe) op straat. Bewoners horen tijdig wanneer dit in Kralingen gebeurt.

Meer weten?
Wilt u meer weten over afval scheiden? En wat we met uw afval doen? Kijk dan op www.rotterdam.nl/afval. Heeft u specifieke vragen over het scheiden van gfe+t? Ga dan eens naar de pagina www.rotterdam.nl/gfet. U kunt uw vraag ook aan ons stellen door ons te bellen op ons algemene nummer 14 010. U hoort een keuzemenu. Kies 3, voor afval en buitenruimte. Of stuur een e-mail naar informatiestadsbeheer@rotterdam.nl. Zet in uw mail uw adres en telefoonnummer.

(ingezonden mededeling Stadsbeheer – Schone Stad)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.